"Miscarile recente si datele privind rezervele valutare, care ne-au facut sa credem ca BNR a vandut putin peste un miliard de euro in ultima luna, ne determina sa inlocuim prognoza noastra pozitiva pe termen scurt cu una negativa si estimam revenirea leului la minimul recent, de 4,65 unitati pentru un euro", arata un raport transmis joi de ING Bank. 

Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii iulie, cu 4,2%, pana la un un record istoric de 4,65 lei/euro.

Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale. 

Moneda nationala a recuperat luni semnificativ din terenul pierdut in saptamanile precedente, dupa ce primele date de la referendumul de demitere a presedintelui Basescu au aratat ca nu se va indeplini cvorumul de 50% plus unu.

Cei mai multi jucatori straini au ales sa-si inchida din pozitii, insa dealerii nu au exclus si o prezenta discreta a BNR. 

Tensiunile politice nu s-au terminat insa, intrucat Curtea Constitutionala a amanat dezbaterile legate de rezultatul referendumului. 

Potrivit economistului ING, aceasta incertitudine pare sa puna presiune pe leu. Banca centrala a anuntat miercuri ca rezervele valutare au scazut in luna iulie cu 819 milioane euro, de la 32,96 miliarde euro la 32,14 miliarde euro, in conditiile in care platile scadente in contul datoriei publice denominate in valuta au fost de 127,92 milioane euro. 

BNR a inregistrat in iulie intrari la rezerva valutara de 1,3 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele. 

Concomitent, de la rezerva valutara s-au consemnat iesiri de 2,11 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele. 

Luna trecuta, Ministerul de Finante a emis titluri de stat de 1,6 miliarde lei si a avut de efectuat plati de peste 5 miliarde lei. Diferenta a fost, cel mai probabil, acoperita din bufferul constituit in valuta. Astfel, este posibil ca Ministerul Finantelor sa fi vandut catre BNR peste 800 de milioane de euro, suma pe care banca centrala a vandut-o mai departe in piata. 

MFP a anuntat in 24 iulie ca suma din buffer se ridica la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la inceputul lunii mai, diferenta in care intra si plata unei emisiuni scadente in valoare de 700 milioane de euro. 

Sursa: Mediafax