De asemenea, banca a avut in vedere implementarea unui regulamentul BNR din 2011 prin care a fost restrictionata creditarea in valuta pentru populatie.

ING Bank Romania a inceput sa ia masuri pentru stimularea creditarii in lei inca din 2011. In urma ajustarii ofertei, volumul vanzarilor de credite in lei a crescut semnificativ. Astfel, din ianuarie 2012 pana in prezent, vanzarile ING de credite in lei au crescut cu 38% fata de cele in euro.

"Un credit in lei este o alegere buna pentru ca nu are riscul asociat fluctuatiilor valutare. Inca din 2011, ne-am indreptat atentia catre creditele in lei si am dezvoltat produse competitive in moneda locala, iar retragerea creditelor in euro vine ca o continuare fireasca a acestei strategii si in acord cu tendinta pietei", a declarat Maria Cristina Matei, director executiv ING Retail Banking, potrivit Mediafax.

Clientii care au accesat credite in moneda europeana vor continua rambursarea in euro si in conditiile initial contractate, iar aplicatiile deschise pana la sfarsitul anului 2012 vor fi onorate in moneda solicitata.

In urma semnalelor oferite de piata - reglementari legale care descurajeaza creditarea in valuta, recomandarile analistilor, deciziile unor institutii bancare de a retrage creditarea in euro etc.- tendinta generala, in randul potentialilor clienti, se indreapta in favoarea creditelor in moneda nationala.

Din studiile de piata recente reiese ca preferintele romanilor se indreapta catre produsele de creditare in moneda nationala. Spre exemplu, ultimul studiu ING International Survey desfasurat prin intermediul TNS Research arata ca 47% dintre romanii intervievati ar contracta un credit in lei datorita faptului ca sunt platiti in lei, 32% ar alege tot creditul in moneda locala deoarece constientizeaza ca ar avea un control mai bun asupra cheltuielilor lunare, in vreme ce numai 13% au declarat ca ar alege creditul in euro, avand in vedere o dobanda mai mica.