"Credem totodata ca aprecierea leului fata de euro pare probabila, deoarece banca centrala va incerca sa atinga tinta de anul acesta, asa ca ne-am revizuit prognoza privind cursul de schimb euro/leu de la 4,25 la 4,15 la sfarsitul trimestrului al doilea. In acelasi timp nu excludem castiguri ale leului pana la o rata de 4,05 lei/euro in urmatoarele trei-sase luni. Totusi, nu credem ca acestea pot fi sustinute si ne asteptam ca la sfarsitul anului la un curs leu/euro de 4,2", se arata intr-un raport al analistilor ING, citat de Mediafax.

Potrivit raportului, estimarea de inflatie a fost revizuita ca urmare a datelor privind evolutia preturilor de consum in luna februarie, avand in vedere totodata si anticipatiile privind pretul petrolului, de circa 130 de dolari pe baril. Analistii se asteapta ca rata inflatiei sa creasca pana la 8,4% in luna iunie si apoi sa scada pana la 6,2% in iulie.

BNR estimeaza pentru finele lunii martie o inflatie anuala de 6,8%, dar ING se asteapta la o rata de 7,9%, dupa o crestere lunara a preturilor de "doar" 0,5%.

Analistii considera ca BNR ar putea majora dobanda de politica monetara chiar si spre sfarsitul acestui an, in sedintele din septembrie sau noiembrie, deoarece deciziile de politica monetara au impact intarziat, iar inflatia ar putea depasi asteptarile bancii centrale.

Pentru finele anului viitor, analistii ING anticipeaza o dobanda de politica monetara de 7%, in urcare de la 6,25% in prezent.

Banca Nationala a Romaniei a majorat in luna februarie prognoza de inflatie pentru acest an de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru sfarsitul anului 2012 o rata anuala de 3,2%. Pentru 2011 si 2012, banca centrala a fixat tinta de inflatie la 3% plus/minus un punct procentual.