El consideră această chestiune "foarte serioasă şi foarte îngrijorătoare".

"Cu toţii am aflat, probabil majoritatea cu surprindere, că Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce noi taxe şi impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmaţie pe care a făcut-o doamna prim-ministru în discursul după aprobarea Guvernului din Parlament, deci discursul inaugural. Spune doamna prim-ministru acolo: 'Ţineţi minte, nu vom introduce noi impozite şi taxe'. Ei, iată că a trecut nici un an şi introducem noi impozite şi taxe. Această ordonanţă de urgenţă nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic, nici măcar din mediul instituţional al statului. Acest proiect nu are o analiză de fundamentare, vine cu idei nemaiauzite până acum, aruncă în haos economia. Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toţii mai mult pentru curent şi pentru gaz. (...) În acelaşi timp, am primit asigurări de la responsabili din domeniul telecomunicaţiilor că această chestiune îi va afecta şi pe ei şi, cu siguranţă, vom plăti mai mult pentru telefonie, pentru internet, şi aşa mai departe. Este doar începutul", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la finalul şedinţei CSAT, potrivit Agerpres.

Şeful statului a făcut apel la guvernanţi "să se răzgândească în privinţa acestei ordonanţe", argumentând că toate companiile vor fi afectate.

"Pe scurt, ne aşteptăm ca toate să se scumpească, acesta va fi efectul acestei ordonanţe. Se introduc nenumărate modificări, schimbări şi adaptări în ultimul moment, fără consultări, fără o dezbatere transparentă şi fără o analiză de fundamentare. Se introduce un nou concept - taxa din lăcomie. Din lăcomia pesediştilor de a lua bani mai mulţi pe care îi vor gestiona aşa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia şi, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate şi plătite de oamenii de rând. Acest lucru nu trebuie să se întâmple şi fac apel la Guvern să se răzgândească în privinţa acestei ordonanţe, să o pună în discuţie, să o negocieze cu patronatele, cu sindicatele, şi, după o analiză profundă şi discuţii, să revină cu o formă care este sustenabilă", a precizat preşedintele.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat la Palatul Victoria că Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ''taxa pe lăcomie", în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei.