Din datoria pe care o are de recuperat de la Irak, de 977 milioane de dolari, statul va vira suma de 865 milioane de dolari in buget si nu catre Fondului Proprietatea, asa cum prevede legea, scrie Mediafax.

Restul de 112 milioane de dolari din creanta externa a Romaniei va merge catre 25 de companii, printre care Dacia, BCR si Rompetrol, vor incasa.

Legea 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, stabilea ca sumele rezultate din recuperarea creantelor Romaniei provenite din activitatea de comert exterior derulata inainte de 31 decembrie 1989 trebuie varsate la Fondul Proprietatea.

Romania a semnat, in august 2005, un acord interguvernamental cu Irak pentru plata datoriei tarii arabe, prin care sa fie recuperate cel putin 977 milioane de dolari, din datoria totala de 2,5 miliarde de dolari, intr-o perioada de maximum 23 ani. Datoria este achitata esalonat, pana la 31 martie 2028.

Guvernul a decis in 2008 ca, din suma totala recuperata de la Irak, 112,4 milioane dolari sa fie transferati catre 25 de companii care au derulat relatii comerciale cu Irak in anii '80 fara ca serviciile prestate de acestea sa fie platite, iar restul banilor sa fie cedati Fondului Proprietatea.

Printr-o noua decizie adoptata insa recent de Guvern, Fondul Proprietatea a fost scos de pe lista beneficiarilor acestor fonduri, fiind mentinute doar cele 25 de companii. Decizia a fost argumentata prin evitarea unor blocaje in activitatea Fondului Proprietatea, generate de majorari succesive de capital social prin varsarea sumelor rezultate din recuperarea creantelor externe ale Romaniei, precum si prin faptul ca varsarea la acest moment a unor noi sume la Fondul Proprietatea intarzie procesul de listare. La momentul emiterii ordonantei, Fondul Proprietatea nu era listat la bursa.