BNR a fost criticată, în ultima perioadă, pe teme legate de indicele ROBOR şi de cursul valutar. La finalul lunii trecute, senatorul ALDE Daniel Zamfir a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR, şi a cerut guvernatorului Mugur Isărescu şi şefului Consiliului Concureţei, Bogdan Chiriţoiu, să vină la audieri în Comisia economică din Senat.

Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat duminică, la Antena 3, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, nici el nu pot ţinti acest post.

Luni, Isărescu a avertizat că aceste acuzaţii sunt periculoase.

”Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobanzile, că le manipulează, sunt periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcină aruncând o privire către rapoarte. Este dureros ca unii nu le citesc şi ies în presa cu acuzatii. (...) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR”, a spus Isărescu.

El consideră că atacurile asupra BNR sunt iresponsabile, nu au justificare şi afectează stabilitatea macroeconomică a României.

”Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (...) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră iresponsabilă. Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate”, a spus Isărescu.

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR a anunțat că întregul Consiliu de Administraţie al Băncii Naţionale a României va merge pe data de 12 februarie în Parlament. "Categoric da. Pe 12 am hotărât să mergem tot Consiliul de Administraţie. Invitaţia e şi din partea Comisiei de Buget - Finanţe. Deci am primit o invitaţie, în sfârşit o invitaţie validă", a spus Mugur Isărescu, întrebat dacă va merge săptămâna viitoare în Parlament.

El a declarat că până acum nu a răspuns invitaţiei pentru că au existat o serie de neclarităţi. "Au fost invitaţii transmise pe la vreo 10 studiouri de televiziune. Nu ştiam în care studio să mă duc. Acum avem o invitaţie semnată de doi preşedinţi de comisie, avem o intervenţie publică a şefului Senatului, care e normală. Spuneţi şi dumneavoastră cum ar fi, deci spune cineva să vii undeva şi un confrate, tot senator, spune nu domnule, vezi că nu a îndeplinit....scrisoare publică. Nu a îndeplinit criteriile, a făcut un abuz domnul preşedinte al comisiei respective", a spus Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat că nu a înţeles insistenţa pentru prezenţa persoanei sale în cadrul invitaţiilor la Parlament.

"În primul rând Banca este condusă colectiv. Haideţi să fim serioşi pentru că aici nu e de glumă. Este una dintre instituţiile cele mai solide ale ţării, nu pentru că sunt eu aici. Are 140 de ani, nu poţi să o jigneşti aşa, hai să spunem şi noi ceva pe la televizor. Are o lege, da, o lege clară. Conducerea este colectivă, sunt 9 membri ai Consiliului de Administraţie. Ai guvernator, prim-vice, doi vice-guvernatori. Deci ce e personalizarea asta aşa că vreau numai pe x-ulescu! Şi pe urmă dă aşa o stare de agitaţie. Trebuie să discutăm serios şi cu capul pe umeri. Eu sunt într-adevăr doctor, ca să spun aşa, sunt doctor în economie, nu mă pricep la alte chestiuni şi când văd ce... discuţii la televizor. Sunt de 30 de ani într-o funcţie publică şi ştiu unde este Parlamentul României. În orice caz nu este într-un studiou de televiziune. Mutarea dezbaterilor în studiourilor de televiziune este altă treabă, nici nu vreau să... Ca reprezentant al unei generaţii care s-a bătut atâta să introducă România în NATO, în Uniunea Europeană, să facă o economie de piaţă nu sunt de acord, şi o spun în public, cu un asemenea tip de dezbatere", a afirmat Isărescu.

El a mai afirmat că i-a explicat într-o scrisoare şefului Senatului că BNR acţionează în cadrul unui tratat unional şi că instituţia nu poate primi nici măcar sugestii de la alte instituţii ale statului.