"Personal, nu am vazut niciodata in cei 25 de ani pericole mai mari la adresa stabilitatii economice si financiare a Romaniei. (...) Cand inca mai sunt multe de facut pentru ca stabilitatea macroeconomica sa se transmita in cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii, ne confruntam cu riscul adevarat de a pierde cel putin o parte din progresele obtinute atat de greu. Cresterea deficitului public in 2016 pana la limita europeana de 3% din PIB si mai ales perspectiva unui deficit bugetar de aproape 4% din PIB in 2017 va duce categoric la intrarea datoriei publice pe o traiectorie ascendenta si ne arata ca nu am invatat destul din principiul potrivit caruia in perioada de crestere economica sustinuta, trebuie sa si economisim. Cand avem mai mult, nu trebuie sa cheltuim tot, trebuie sa facem rezerve", a explicat Isarescu, citat de Agerpres.

In opinia sa, in cazul in care nu se actioneaza pentru conservarea avantajelor obtinute in ultimii ani, economia Romaniei risca nu doar stagnarea, ci chiar indepartarea de zona euro catre care tinde.

"Aderarea la zona euro, bazata pe o strategie echilibrata, poate fi un proces benefic, un adevarat catalizator menit sa creasca competitivitatea economiei romanesti si sa fie o adevarata ancora care sa limiteze posibilele derapaje macroeconomice. Suntem astazi intr-un moment crucial. Pentru a asigura o dezvoltare sustenabila este esential sa nu cumva sa facem pasi inapoi, sa nu punem in pericol realizarile economice obtinute in urma procesului atat de dificil de consolidare fiscala si stabilitate macroeconomica. Exact acum cand inregistram una din cele mai importante cresteri economice din Romania, sa nu punem in pericol aceasta evolutie prin initiative legislative contrare acestui lucru", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a admis, totodata, ca economia creste, in prezent, pe baza consumului intern si mai putin sau chiar deloc pe baza exporturilor si a investitiilor.

"Nu avem inca o autostrada care sa traverseze Carpatii, nu avem o centura completa a Bucurestiului, nu am terminat nici macar cei 16 km care leaga A1 de DN1. Jumatate din localitatile tarii nu au canalizare, apa curenta etc. Toate acestea necesita investitii publice. Trebuie o adevarata chibzuiala in cheltuirea banului public", a subliniat seful BNR.

Potrivit acestuia, cu o infrastructura de transport, investitiile nu s-ar mai concentra doar la zona de vest a tarii si ar ajuta si la dezvoltarea celorlalte regiuni.

Ciolos: Adevaratul proiect de tara pentru Romania ar trebui sa fie convergenta reala

Premierul Dacian Ciolos considera ca adevaratul proiect de tara pentru Romania ar trebui sa fie convergenta reala, cea nominala urmand sa decurga din aceasta.

"Vrem - nu vrem, convergenta reala ar trebui sa fie adevaratul proiect de tara, iar convergenta nominala ar decurge pana la urma din prima. Ceea ce trebuie sa ne asumam este aceasta convergenta reala, care sa se vada in gradul de dezvoltare a Romaniei, in capacitatea Romaniei de a sustine pe termen lung aceasta eventuala aderare la zona euro", a declarat Ciolos.

Pe de alta parte, prim-ministrul a explicat de ce Romania continua sa doreasca sa fie parte la proiecte europene precum zona euro sau Spatiul Schengen, chiar daca acestea "trec prin momente grele".

"E important sa ne mentinem aceste tinte nu ca un scop in sine, ci in primul rand pentru a ne dovedi noua insine ca suntem in masura sa respectam si sa integram in modul nostru de dezvoltare anumite criterii care sunt de bun-simt, dincolo de faptul ca ele sunt criterii pentru a avea acces la un spatiu european in care intr-adevar se iau deciziile si in care se defineste viitorul UE. Daca vrem sa fim parte a UE si parte completa a procesului decizional si a locului in care se defineste viziunea si viitorul Europei, cred ca avem nevoie sa ne asumam si aderarea la diferite sfere de dezvoltare europeana", a aratat Dacian Ciolos.