"Cele mai recente evaluari si analize ale Comisiei Europene subliniaza rolul pe care nivelul scazut al cunostintelor economice, financiare l-a avut in amplificarea impactului crizei globale. Cu toate ca Uniunea Europeana acorda o atentie sporita educatiei financiare in ultimii ani, multe state europene inca nu raspund adecvat la aceasta problema, iar populatia nu detine inca suficiente cunostinte care s-o ajute sa inteleaga serviciile si produsele financiare pentru a lua deciziile corecte", a declarat joi Isarescu, la o conferinta de profil, citat de Mediafax.

El a reluat informatia potrivit careia, in cadrul unui sondaj realizat de Banca Mondiala despre cunostintele financiare ale populatiei, indicele pentru Romania se situeaza la pozitia 31, pe o scara de la 0 la 100, sub medie.

Totodata, a amintit ca banca centrala si-a asumat, incepand din 2008, o strategie de sustinere a educatiei economico-financiare si a proiectelor care urmaresc distribuirea cat mai larga a informatiilor si principiilor de baza ale economiei pentru educarea tinerilor.

"In aceasta saptamana, sub egida Global Money Week, in toata reteaua editoriala a Bancii Nationale a Romaniei se deruleaza vizite la sediile BNR, la sediul central si in sucursale, prezentari si vizionari de filme privind istoria banilor, elemente de siguranta a bancnotelor. Conferinta de astazi face parte din aceasta suita", a mentionat seful BNR.

In sustinerea discursului, Isarescu a dat exemplul unei "fraze remarcabile" a scriitorului american Alvin Toffler, una dintre cele mai influente voci din domeniul intelectual si cel al afacerilor, care spunea ca "analfabetii secolului XXI nu vor fi cei care nu stiu sa scrie si sa citeasca, ci aceia care nu pot invata, dezvata si reinvata".