"Definitia ne arata ca stabilitatea financiara este un bun public, iar insistenta noastra de pastrare a stabilitatii financiare nu este catusi de putin un moft. Economia de piata nu poate functiona corect si se prabuseste daca stabilitatea financiara nu este asigurata. Foarte importanta este coordonarea politicilor macroeconomice si a institutiilor care au rol macroprudential pe diferite segmente: economic, social...etc.", a explicat marti guvernatorul.

Si relaxarea fiscala, pusa in contrapondere cu macrostabilitatea, reprezinta un non-sens.

"Daca relaxarea fiscala se face in conditiile nepastrarii unei macrostabilitati, este o pacaleala, pentru ca dai ceva cuiva, celor care beneficiaza de reduceri de impozite si apoi taxezi intreaga societate prin inflatie, prin dobanzi mai mari, depreciere de curs si, poate cel mai grav, prin arierate la platile bugetare, care sunt tot o taxa, netransparenta si greu de cuantificat", a mai spus Isarescu. 

Seful BNR a aratat ca si la nivel european a fost expusa, de catre seful bancii centrale a Germaniei, ideea ca stabilitatea macroeconomica nu poate fi asigurata doar de banca centrala. 

"La noi exista inca multe neintelegeri legate de macrostabilitate. Uneori se promoveaza ideea ca este un fel de lux pe care noi, romanii, nu ni-l putem permite. Se pune in contrapondere stabilitatea financiara cu cresterea economica. S-a avansat ideea ca pentru o crestere economica rapida, sa lasam macrostabilitatea pentru ca nu avem nevoie de ea. Nu este adevarat!" a spus Isarescu. 

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a mentionat faptul ca stabilitatea preturilor nu garanteaza stabilitatea financiara, dovedit si de criza financiara.

Potrivit lui Isarescu, instabilitatea financiara poate sa distruga in ambele parti stabilitatea preturilor, fie prin deflatie, fie prin impingerea in extrema unei inflatii, daca eventualele costuri ale asanarii financiare sunt foarte mari, determinand deficite bugetare si datorie publica mare.