"Riscurile interne sunt legate de situatia postelectorala, cele pe care le vedem in fiecare zi daca ne uitam la televizor: discutii, controverse... Un lucru pe care nu il cunoastem este care va fi constructia bugetara", a spus Isarescu, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR a declarat ca saluta declaratia noului ministru al Finantelor cu privire la mentinerea deficitului bugetar in limita a 3% din PIB, pe care o considera un angajament.

Referitor la impactul masurilor cuprinse in programul de guvernare asupra inflatiei si stabilitatii financiare, care presupun cheltuieli suplimentare consistente, guvernatorul a raspuns in aceeasi maniera: "Asteptam constructia bugetara".

"Pentru a raspunde la aceasta intrebare, avem nevoie sa vedem care va fi constructia bugetara. Ea nu exista in prezent. (...) Asteptam constructia bugetara sa vedem cum sunt acomodate toate aceste propuneri. Credem ca Guvernul va face totul sa le integreze. O constructie bugetara este o treaba grea, nu una pe care putem sa o discutam daca nu avem cifrele in fata. Programul de guvernare, daca este citit cu atentie, are multe aspecte care indeamna la o constructie bugetara cu multe noutati", a adaugat Isarescu.

Pe de alta parte, el a subliniat ca masurile anuntate pana in prezent sunt doar cateva dintre cele cuprinse in programul de guvernare. "Acestea sunt numai unele masuri, urmeaza si altele... s-a anuntat un adevarat calendar", a mai spus Isarescu.

In ceea ce priveste cresterea economica anuntata de noul ministru al Finantelor, de 5,5%, in medie, in urmatorii patru ani, in conditiile in care BNR remarca, in comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara, decelerarea cresterii economice de la 6% in trimestrul doi din 2016, la 4,4% in trimestrul trei, Mugur Isarescu sustine ca trebuie sa asteptam constructia bugetara pentru a comenta stabilitatea acestei tinte.