"Nu vad deocamdata o asemenea schimbare (in politica monetara - n.r.). Cred ca semnificatia alegerilor din SUA este mai degraba legata de incheierea unei forme de globalizare asa cum am inteles-o noi in ultimii 20 - 25 de ani, cel putin din partea a doua tari, Marea Britanie si SUA. Pe partea de politica monetara, din acest motiv, nu vad ce impact vor avea alegerile", a explicat joi, Isarescu, citat de Agerpres.

Totusi, in situatia in care, in SUA se va opta pentru o "stimulare ceva mai rapida (in sensul majorarii dobanzilor -n.r.), cu toate ca Fed a anuntat ca se uita cu foarte mare atentie la cifrele de somaj si la cresterea economica", acest fapt ar putea avea un impact si asupra Europei pentru ca se schimba raportul de dobanda pe principalele piete internationale, a subliniat guvernatorul BNR.

In aceste conditii, Mugur Isarescu considera ca Romania se afla "intr-o situatie de mare complexitate, noi ca tara dar si Europa, dominata de mari incertitudini".

"In acest context, pozitia BNR este sa urmarim cu atentie, sa monitorizam ce se intampla in principal in zona noastra, in Europa si pe pietele internationale si sa actionam pe cale de consecinta, pastrand pe de o parte o vigilenta sporita (atunci cand ai multe titluri de stat in mainile nerezidentilor lucrurile se pot intampla in perioade foarte scurte de timp) si pastrand deschise toate optiunile de politica monetara. Nu excludem in clipa asta niciun instrument care sa fie folosit la timpul potrivit si in dozajul potrivit", a mai spus guvernatorul BNR.

Vasilescu (BNR): "Suntem in fata unei mari necunoscute”

Alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA a marcat o granita de sistem iar acum ne aflam in fata unui nou ciclu istoric de 100 de ani, a declarat joi Adrian Vasilescu, consilier Strategie in Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a precizat ca face declaratii in nume personal.

"Schimbarea din SUA pune foarte multe probleme in fata noastra aici in estul Europei. S-a spus ieri ca cel mai bun documentar despre intamplarile din America l-a facut BBC si spune ca, daca Trump nu ar fi iesit presedinte, jumatate din populatia Americii trebuia sa-si gaseasca o alta tara sau alte tari. Noi spunem ca daca Trump a iesit presedinte poate jumatate din lume ar trebui sa se gandeasca la o alta planeta. E o figura de stil pentru ca nu avem unde sa plecam de aici iar noi poate ca facem parte din aceasta jumatate de lume care trebuie sa gandeasca in viitor si sa se intrebe ce va fi", a spus Vasilescu.

Potrivit acestuia, lumea este in fata unei mari necunoscute.

"Suntem in fata unei mari necunoscute. Poate ca alegerea lui Trump in SUA a marcat o granita de sistem. Vorbim de mai multa vreme de cicluri istorice de 100 de ani. A fost unul care a inceput cu congresul de la Viena din 1815 si s-a incheiat cu primul razboi mondial, al doilea a inceput in primul razboi mondial si se termina in zilele noastre. Ne pregatim pentru inca un ciclu de 100 de ani si ne trezim in fata acestui ciclu. Asta este opinia mea nu a Bancii Nationale a Romaniei", a mai afirmat Adrian Vasilescu.

Miliardarul Donald Trump, candidat republican la scrutinul prezidential desfasurat marti in SUA, a rasturnat pronosticurile reusind sa o invinga pe candidata democrata Hillary Clinton, favorita potrivit majoritatii sondajelor de opinie.