"Raportul asupra stabilitatii financiare prezinta o harta a riscurilor. Actualul raport mentine cele sase riscuri identificate in cel precedent si adauga inca doua noi: un risc sistemic sever, legislativ sever si un risc sistemic ridicat, dat de posibila iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a explicat guvernatorul, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Banca Nationala a identificat pentru prima oara in Romania un risc sistemic sever generat de schimbarile legislative care afecteaza sistemul financiar.

"In ultimele sase luni, s-au identificat initiative legislative care isi propun sa reglementeze domeniul financiar - bancar, prin interventia retroactiva in contractele incheiate intre clienti si banci", a subliniat Isarescu.

El s-a referit la Legea privind darea in plata, dar nu numai, care, in procesul de reexaminare a fost corectata in anumita masura, "dar chestiunea de fond pe care o reprezinta retroactivitatea legii se mentine", ca si stabilitatea si credibilitatea cadrului legislativ.

Potrivit guvernatorului BNR, aceste propuneri legislative au fost concentrate intr-un risc sistemic sever pentru ca, in afara de Legea privind darea in plata, mai sunt in discutie si alte initiative care pot afecta stabilitatea financiara.

Mugur Isarescu a mai atras atentia asupra faptului ca reformele realizate si beneficiile obtinute datorita acestora nu sunt ireversibile. Mai mult, guvernatorul sustine ca mediul extern este in continua schimbare, fapt care prezinta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiara a Romaniei si, de aceea, pe plan intern trebuie sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati suplimentare.

"Azi vorbim pe plan international despre coborarea sub zero a dobanzilor, despre stagnarea seculara, teme care acum 50 de ani erau de neimaginat. Intr-un astfel de mediu extern, trebuie sa fim atenti ce ramane - si fundamentele economie de piata trebuie sa ramana -, ce se schimba, sa fim atenti sa nu cream vulnerabilitati interne suplimentare care sa se adauge acestor mari schimbari externe", a mai spus Isarescu.

El a facut referire, in acest context, si la necesitatea consolidarii politicilor fiscale, precum si la evitarea unui comportament prociclic al mixului de politici, astfel incat cresterea economica sa fie sustenabila si de durata, pentru ca o crestere nesustenabila "se va intoarce chiar impotriva cresterii economice, corectiile devenind inevitabile".

Citigroup: Tarile din ECE, vulnerabile la un posibil Brexit, pentru ca depind de fondurile UE

Pe de alta parte, Citigroup, cel mai mare trader valutar la nivel mondial, a facut o estimare asupra impactului iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit) asupra principalelor monede din Europa Centrala si de Est (ECE), transmite Bloomberg.

Britanicii se vor pronunta pe 23 iunie, intr-un referendum, cu privire la oportunitatea parasirii Uniunii Europene de catre Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale tarii in ultimele decenii.

Chiar daca un Brexit este putin probabil, apreciaza Citigroup, fostele economii comuniste din UE ar fi printre cele mai afectate deoarece depind de fondurile europene. Cel mai expus ar fi zlotul polonez, sustin analistii bancii americane.

"Economiile din Europa Centrala ar putea inregistra in mod potential cele mai mari pierderi in cazul renegocierii reglementarilor bugetare in UE, in eventualitatea unui Brexit. Zlotul apare ca fiind cea mai vulnerabila moneda, daca se reduc gradual fondurile structurale", sustin analistii Piotr Kalisz si Luis Costa.

Monedele si obligatiunile statelor din CEE au rezistat in mare masura incertitudinilor privind viitoarea compozitie a UE - care a dus la deprecierea lirei sterline si a sporit riscurile pentru euro - din cauza legaturilor comerciale si bancare limitate ale regiunii cu Marea Britanie.

Iesirea Regatului Unit din UE ar putea pune in pericol fonduri de miliarde de euro, care acum ajuta la construirea autostrazilor si a altor proiecte de infrastructura, din Polonia pana in Romania, avertizeaza Citigroup, care s-a alaturat astfel avertismentelor grupului bancar francez Societe Generale si celui german Commerzbank privind consecintele Brexitului asupra regiunii.

"Apreciem ca Polonia si Ungaria sunt in mod potential cele mai vulnerabile din grup, tinand cont ca aceste doua tari sunt cele mai mari beneficiare ale bugetului UE. O reducere a fondurilor UE va fi o lovitura dureroasa", avertizeaza analistii Citigroup.