In opinia acestuia, chiar daca investitiile in intreaga Europa sunt pe un trend descendent, Romania ar fi trebuie sa nu se alinieze trendului, ci sa incurajeze investitiile, si nu consumul.

 “Investitiile in Europa, inclusiv in Romania, sunt pe un trend de reducere. Romania este sef de fila pe stimularea consumului, in loc sa incurajeze investitiile. Ar putea, teoretic, in Romania si in Europa, sa vina bursa care sa ofere surse de finantare pentru investitii. Solutia pentru Romania este schimbarea Bursei de Valori ca mijloc de finantare. Numai ca pentru asta este nevoie de un shift cultural, de o schimbare. Firmele trebuie sa devina transparente pentru toata lumea, lucru care in Romania necesita multa schimbare culturala, la fel si in Europa. Noi suntem sincroni cu Europa, dar mai mult la lucrurile rele. Nici Europa nu prea face ce ar trebui sa faca, la fel ca si Romania. Romania sta inca bine pe segmentul macro-economic si mai putin pe tema reformelor structurale. La momentul 2015, dintre cele 24 de economii emergente, Romania sta cel mai bine, dar cu ce se intampla acum nu o sa mai stam bine. Pe de alta parte, Romania este a 17-a tara, in ceea ce priveste reformele structurale, desi am urcat acolo de pe locul 20, in ultimul an”, a explicat Lazea, potrivit Agerpres.

Potrivit oficialului BNR, clasa politica din Romania a ales sa fie exuberanta intr-o perioada de vremuri tulburi, pentru a raspunde mai degraba asteptarilor publicului.

“Cand vremurile se anunta tulburi si in lume se prezic furtuni, o tara trebuie sa aleaga intre a fi exuberanta sau a fi moderata. La noi, alegem exuberanta si nu putem acuza clasa politica de acest lucru. Clasa politica vrea sa fie exuberanta, pentru ca astea sunt asteptarile publicului. Noi, ca societate, trebuie sa ne hotaram daca in vremurile de furtuna ne strangem provizii pentru vremuri grele sau vrem sa fim extravaganti”, a spus Valentin Lazea.