Traian Basescu a profitat de prezenta la Palatul Cotroceni a membrilor Executivului, dar si a presedintei Camerei Deputatilor, pentru a le trasa niste sarcini precise.

"Eu va spun aici, ca sunteti toti, ca locul in care ne putem replia cel mai rapid pentru creare de locuri de munca este mineritul care se adreseaza exploatarilor de aur, argint si cupru, metale al caror pret a crescut mult in ultimii ani. In momentul de fata, redeschiderea exploatarilor nu mai necesita subventii. Ma distantez de voi daca nu faceti ce trebuie. Cei care nu au curaj, sa plece din Guvern", le-a spus presedintele ministrilor prezenti la investitura Sulfinei Barbu.

Sub privirile atente ale premierului, seful statului le-a transmis guvernantilor sa nu-si faca iluzii cu privire la o crestere economica de 3,5 - 4%, daca nu iau masurile potrivite. Altfel, statul roman va trebui sa se imprumute pe o piata din ce in ce mai scumpa pentru a plati pensiile si salariile.

Traian Basescu a avut un mesaj voalat inclusiv pentru fostul sau consilier si ministru al Muncii, Sebastian Lazaroiu: "Nu uitati! Nu aveti voie sa atacati partidul care va sustine. Tineti-va criticile pentru opozitie", a mai spus Traian Basescu.

Nici de aceasta data momentul depunerii juramantului nu a fost unul festiv: "S-a terminat! Fara sampanie ca e criza", a adaugat presedintele.

Ministrul Sulfina Barbu nu va avea prea mult timp la dispozitie pentru a se acomoda cu fotoliul de la minister. Presedintele i-a trasat primele sarcini, prioritara fiind cea mai trecerea prin Parlament a legii asitentei sociale, blocata in prezent la Senat.

Basescu, Sulfinei Barbu: Sper ca va continua ajustarea cheltuielilor demarata pe timpul lui Botis

Presedintele Traian Basescu i-a spus Sulfinei Barbu, la depunerea juramantului ca incepe o munca ce implica in primul rand responsabilitate, exprimandu-si speranta ca aceasta va continua programul de ajustare a cheltuielilor la realitate demarat in timpul ministrului Botis.

"Cred ca astazi doamna Sulfina Barbu intra intr-o munca despre care am discutat si care implica, in primul rand, responsabilitate. Ceea ce stim toti este ca Romania nu poate suporta, in momentul de fata, si cu atat mai putin anul viitor, simultan, un buget pentru sistemul de pensii de stat cu un deficit care se apropie de 4 miliarde de euro, circa 15 -16 miliarde de lei si, in acelasi timp, programe sociale cu care se cheltuiesc 19 miliarde de lei", a spus presedintele, intr-un discurs rostit dupa ce Sulfina Barbu a depus juramantul.

El si-a exprimat speranta ca programul de ajustare a cheltuielilor demarat in vremea ministrului Botis va fi continuat de Sulfina Barbu.

"A fost un program de ajustare a cheltuielilor la realitate in timpul ministrului Botis si sper sa continue in timpul dumneavoastra", i-a spus presedintele Sulfinei Barbu.

El a adaugat ca exista o ingrijorare care nu vine numai din "sumele uriase" pe care Romania este nevoita "in mare parte" sa le imprumute.

"Ingrijorarea vine si din faptul ca, in ultimele luni, costul creditelor externe a crescut exploziv. Daca la sfarsitul anului trecut Romania avea un CDS (n.red Credit Default Swap) la creditele pe cinci ani de circa 260-270, astazi CDS-ul Romaniei este la 350 de puncte. Nu numai CDS-ul Romaniei a crescut, ci toate. Asta inseamna ca aproape devin prohibitive creditele externe in conditiile in care nu micsoram nevoia de imprumut. Iar Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale gestioneaza unul din cele mai mari bugete, dar si unele din cele mai mari deficite. De aceea, indiferent cat de aproape este campania electorala, activitatea Ministerului Muncii trebuie sa se desfasoare sub semnul responsabilitatii", a spus presedintele.

Presedintele a mai spus ca "este imposibil de sustinut un numar de 4,9 milioane de pensionari, avand 4,2 milioane de salariati". "Nicio tara nu a reusit performanta aceasta, iar obiectivul major al Guvernului trebuie sa fie crearea de locuri de munca. Sigur, Ministerul Muncii va avea responsabilitati majore in reducerea cheltuielilor cu problemele sociale, uneori excesive, de multe ori abuzive, de multe ori programe generate de nevoia de a cumpara voturi in preajma campaniei electorale", a spus presedintele.