Este vorba despre directiva creditelor ipotecare, care obliga bancherii sa informeze clientii mai bine si chiar sa ii avertizeze in scris de riscurile pe care si le asuma, mai ales in cazul creditelor in valuta.

Directiva 17 ar fi trebuit sa fie transpusa intr-o lege emisa de Parlament pana pe 21 martie, termen deja depasit. Asa ca acum ANPC a pregatit o Ordonanta de Urgenta.

Marius Coltuc, avocat: "Daca intra in forma prezentata, este un lucru foarte bun pentru consumatori. Banca nu mai are voie sa iti refuze negocierea, ceea ce se intampla acum in practica."

Atunci cand un client solicita un imprumut, bancile vor fi obligate sa ii dea Fisa Europeana de Informatii Standardizate care contine toate datele despre credit si ii vor lasa o perioada de 15 zile in care sa poata compara ofertele mai multor banci, inainte de a decide pe care o accepta.

Fisa contine avertismente clare in cazul creditelor in valuta. De exemplu, pentru un imprumut in euro, fisa spune cu cat creste valorea in lei in cazul in care leul se depreciaza cu 20 la suta fata de euro.

Tot acolo se spune ca daca deprecierea depaseste un anumit nivel, clientul poate renegocia imprumutul sau poate cere conversia lui. Totusi, unii cred ca Fisa este prea stufoasa.

Anca Bidian, director: "Lipsa informatiilor este la fel de nociva ca si inflatia de informatii atunci cand luam o decizie."

Ordonanta le va permite clientilor ajunsi la executare silita sa incerce sa vanda ei insisi imobilul ipotecat si sa obtina un pret mai bun decat banca. Iar pe perioada excutarii silite, banca nu mai poate incasa dobanzi. Proiectul nu interfereaza insa cu Legea darii in plata.

Marius Coltuc, avocat: "A incurca lucrurile pe darea in plata cu acest proiect ANPC este total diferit si gresit. Nu exista a se bate cap in cap cu Legea darii in plata care si ea se vrea pentru a proteja consumatorii."

Ordonata de Urgenta ar putea fi aprobata de guvern in cel mult doua saptamani.