Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat PNL ca a ales ca boicoteze marti votul la motiunea simpla pe Justitie si, din aceasta cauza, deputatii liberali au lipsit si de la sedinta de plen unde urmau sa primeasca vot final proiecte de lege importante precum cel privind conversia creditelor din franci elvetieni sau declararea zilei de 1 iunie ca zi nelucratoare.

"S-a suspendat sedinta de astazi din lipsa de cvorum pentru ca PNL a ales sa boicoteze votul pe motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei. Deci, practic, pentru a salva onoarea nereperata a doamnei ministru au boicotat si celelalte voturi. Asta este felul lor de a face politica. Zeci de mii de familii asteptau ca azi sa votam conversia creditelor, asa cum s-a stabilit, la cursul istoric. De asemenea, toti copiii si parintii asteptau sa votam legea cu 1 iunie si alte voturi importante. Noi am fost prezenti astazi aici. Ieri, doamna ministru Pruna m-a sunat si pe mine spunand ca ar vrea sa nu fie dimineata dezbaterea. Eu am procedat corect, am pus-o in legatura cu domnul Florin Iordache si au convenit impreuna ora 14,30, am asteptat 15 minute, a inceput dezbaterea unde au fost prezenti membri ai Guvernului, urma sa se voteze. Liberalii au gasit sa boicoteze, sa nu participe, aratand ca sustin si isi asuma acest ministru al Justitiei, efectul fiind ca au boicotat si celelalte legi", a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

De cealalta parte, liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca lipsa votului final pe proiectele de lege aflate marti pe ordinea de zi este cauzata de "nesimtirea PSD fata de cetateni", precizand ca a protestat in Biroul permanent legat de suspendarea sedintei de plen.

"Am protestat la Biroul permanent de acum cateva minute la modul cel mai energic cu putinta de abuzul pe care majoritatea parlamentara PSD - ALDE l-a facut astazi. Stiti foarte bine ca dimineata la 10,30 de la tribuna Camerei Deputatilor am anuntat ca grupul nostru parlamentar nu va participa la dezbaterea motiunii intre orele 14,30 si 15,30, urmand ca la 15,30 sa ne intoarcem in sala pentru votul final. Din pacate, cei de la PSD si ALDE au utilizat absenta noastra din sala in aceasta perioada stiind ca nu o sa fim prezenti si au suspendat sedinta de vot final. Eu cred ca este un abuz nepermis, este o bataie de joc la adresa oamenilor care asteapta ca legile care erau pe ordinea de zi astazi sa fie votate. In consecinta, astazi spun un singur lucru, daca astazi nu sunt voturi finale cauza principala este nesimtirea PSD fata de cetateni", a spus Nicolaescu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, liberalii urmau sa revina in sala de plen la ora 15,30 si ca urmare ar fi fost cvorum. "Votul final era programat la 15,30, la 15,10 PSD a suspendat sedinta. (...) Saptamana viitoare se va relua votul pe toate aceste proiecte si se vor vota daca PSD va dori sa vina la serviciu si sa le puna pe ordinea de zi. Noi vom participa cat timp va lucra Parlamentul, vom fi prezenti sa asiguram si cvorumul, dar si prezenta noastra de vot politic pe actele normative", a incheiat Nicolaescu.

Anterior, plenul Camerei Deputatilor a eliminat pragul de 50% grad de indatorare pentru eligibilitate din proiectul privind conversia creditelor in franci elvetieni. Cu alte cuvinte, se vor converti in lei toate imprumuturile in franci elvetieni - si nu doar ale celor care au rate mai mari decat jumatate din venituri.

Deputatii au adoptat si un amendament potrivit caruia beneficiaza de prezenta lege persoanele fizice care au calitatea de consumator si ale caror credite au valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractelor de credit.

Luni, 10 octombrie, legea conversiei creditelor luate in franci elvetieni, la cursul din ziua acordarii, a primit unda verde din partea comisiilor de specialitate, dar parlamentarii introdusesera o serie de criterii, care faceau legea aplicabila unui numar restrans de clienti.

Astfel, se puteau converti in lei numai imprumuturile celor care au rate mai mari decat jumatate din venituri, iar creditul initial nu trebuia sa fi depasit 250.000 de franci.

Daca va fi votata marti in plenul Camerei Deputatilor, legea conversiei merge la promulgare la presedintele Klaus Iohannis.