Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, la iesirea din sala de sedinta, ca a fost nevoie de amanare pentru a aprofunda solutia si a o corela cu cea care a fost data in cazul legii darii in plata.

"Vrem ca in privinta unor puncte, cum ar fi - unul foarte delicat - cel cu retroactivitatea, sa nu dam solutii care sa nu fie foarte corelate. Pentru a vedea intai care o sa fie motivatia definitiva in acea exceptie (Legea darii in plata - n.r.), am amanat pe 18 ianuarie. (...) Asteptam motivarea, pentru ca unele chestiuni s-au pus in ambele legi, intr-un fel am decis la retroactivitate si am spus ca problema aceasta trebuie corelata cu principiul impreviziunii si intr-un fel retroactivitatea se topea acolo. Dincoace, retroactivitatea pare a tine exclusiv de aceasta lege, dar vrem sa vedem cum corelam cele doua motivari", a explicat presedintele CCR.

Guvernul a contestat in urma cu aproximativ o luna la Curte proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor in franci elvetieni la cursul de la data acordarii.

Premierul Dacian Ciolos preciza la acea data ca Guvernul a atacat legea la CCR pentru clarificari, nu pentru ca este impotriva ei.

"Vreau sa precizez din start ca Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru ca, din punctul nostru de vedere, este important ca aceasta lege sa-i vizeze pe cei carora le e pus in pericol venitul lunar din cauza ratelor la banca in urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul ca am trimis la CCR aceasta lege nu este pentru ca suntem impotriva ei. Sunt acolo cateva elemente, asa cum a fost ea votata in Parlament - pentru ca, din pacate, Parlamentul nu a luat in considerare amendamentele pe care le-am propus - care, din punctul nostru de vedere, ar fi facut-o aplicabila si daca nu clarificam constitutionalitatea acum, inainte de a intra ea in vigoare, exista riscul ca ea sa produca efecte si peste cateva luni altcineva sa o atace, o banca sau... Oricine altcineva poate sa o atace si va crea mai multe probleme celor care asteapta sa li se rezolve problemele", declara Dacian Ciolos.

Proiectul de lege privind conversia creditelor in franci elvetieni a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor pe 18 octombrie.

Potrivit actului normativ, creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se realizeaza prin act aditional. Costurile creditului convertit in lei vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, bancile care au procedat la conversia creditelor in franci elvetieni pot sa revina la contractul in franci elvetieni si vor efectua conversia in conditiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi incasat in plus de la imprumutat in perioada scursa de la data efectuarii conversiei din franci elvetieni in lei sau euro, conform ofertei bancii, pana la data incheierii noului act aditional pentru conversie efectuata se calculeaza conform contractului de credit.