Dupa 2 ani si 4 luni de mandat la Casa Nationala de Sanatate, Lucian Duta lasa in urma proiecte importante care nu au fost puse in aplicare. Dosarul electronic, prescriptia electronica si mai ales cardul national de sanatate, instrumente care ar trebui in mod normal sa opreasca frauda si risipa din sistemul sanitar.

"Avem o sansa extraordinara ca incepand din septembrie fraudele prin functionarea cardului sa inceapa sa scada, iar peste sapte luni sa controlam sistemul", a spus Duta.

Din 2013 fiecare vizita la medic si fiecare tratament prescris ar trebui sa se regaseasca in sistemul informatic. Daca se vor respecta termenele, primii romani ar urma sa intre in posesia cardulului incepand din luna august a acestui an.

Problema finantarii spitalelor nu si-a gasit din pacate rezolvare, iar asta se traduce prin lipsa unor tratamente vitale pentru  bolnavi, ca sa nu mai vorbim despre listele de asteptare.

Lucian Duta a fost numit la conducerea CNAS in decembrie 2009, dupa ce in perioada 26 februarie - 9 decembrie 2009 a ocupat functia de director general la Societatea Nationala a Sarii SA – SALROM.

Duta a fost managerul Spitalul Clinic CF nr. 2 Bucuresti (in 2007), director general la Spitalul Judetean "Sfintii Constantin si Elena", judetul Ilfov (in perioada octombrie 2004 – iulie 2006), director general adjunct in Ministerul Sanatatii - Directia Generala Asistenta Medicala (in 2004), cercetator stiintific la Academia Romana de Stiinte (2002 - 2004) si asistent cercetare la Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti (intre 2001 si 2003).

Din 2004 pana in 2008, Lucian Duta a fost presedintele Comisiei Sanatate si Protectie Sociala – Consiliul General al Municipiului Bucuresti, iar in perioada 2004 – 2009 a fost consilier general.