In urma cu cinci ani, domnul Balasoiu a facut un credit ipotecar pe 20 de ani. A imprumutat 140.000 de franci, aproximativ 100.000 de euro, dar clauzele abuzive au fost o povara mult prea grea. Banca l-a anuntat ca modifica unilateral dobanda si a introdus un comision de risc.

"In 2011, am facut o reclamatie la ANPC punctual pe comisionul de risc. In decembrie 2012 s-a finalizat cu decizie favorabila. Acum este in faza de recurs", explica Ilie Balasoiu. Si in cazul modificarii unilaterale a dobanzii a castigat, iar banca i-a returnat 13.000 de franci, adica 10.000 de euro.

Dar nu sunt singurele clauze abuzive din contracte. Protectia Consumatorilor a depistat o lista lunga si incearca sa le elimine. Clientul nu este informat asupra modului de calcul a dobanzii, suporta un comision de administrare si penalitati de intarziere. Mai mult, banca ii impune costuri suplimentare fara notificare si modifica rata dobanzii fara o formula "in functie de evolutia pietei".

Daca in contractul dumneavoastra exista clauze abuzive, incercati sa negociati cu banca, in caz ca acestea nu sunt eliminate, solutia este la indemana oricui. Mergeti sa depuneti o plangere la ANPC.

Ca sa aveti succes in lupta cu banca, depuneti la dosar copia contractului, dovada platilor si notificarile pe care vi le-a facut banca, iar apoi inarmati-va cu rabdare. Functionarii de la ANPC au mii de astfel de dosare, dar promit sa le rezolve in timp util pe toate.

"O speta castigata de noi se va transpune la toti beneficiarii acestui tip de produs. Peste zece actiuni sunt deja deschise. Vom castiga in instanta imensa majoritate a acestor procese", spune Bogdan Nica, presedintele ANPC.

Deocamdata, instantele nu au anuntat care vor fi termenele de judecata pentru aceste procese colective. Atentie, puteti cere dreptate si daca depistati clauze abuzive in contractele de leasing sau cele de imprumuturi de la Institutiile Financiare Nebancare.