Casele de lux excutate de banci sunt destul de usor de identificat. Majoritatea sunt parasite, au portile incuiate si nu mai au nici macar perdele la ferestre.

De exemplu, la doi pasi de Piata Dorobanti, intr-unul dintre cele mai selecte cartiere ale Capitalei, o vila cu 2 etaje si mansarda este scoasa la vanzare de banca pentru 650.000 de euro. Banca are de recuperat de la proprietar aproape 5 milioane de euro. In aceasi la zona, la cateva strazi distanta, un apartament de 2 camere a fost si el executat si scos la vanzare cu 2.900 de euro metrul patrat.

Tot cu  650.000 de euro, de data aceasta pe Soseaua Nordului, poti cumpara un apartament cu vedere la Parcul Herastrau intr-un bloc cu piscina. Tot in nordul Capitalei, dar mai la marginea orasului, o alta banca a scos la vanzare o vila de peste 400 de metri patrati cu putin peste 400.000 de euro. 

Hotelurile, pe mana executorilor

Hotelul Scandinavia a fost scos la licitatie in noiembrie anul trecut. Pretul de pornire a fost de 7 milioane de lei, dar pentru ca nu s-a vandut executorii au decis sa mai scada. Noul pret este de 3 milioane de lei, cu 60% mai putin decat la prima strigare.

Iar lista cu proprietatile scoase la licitatie pentru preturi exorbitante poate continua. De exemplu, una dintre cele mai mari banci a scos la licitatie un teren de 2,5 milioane de euro in Bucuresti, alte 2 terenuri de 2 milioane de euro in Brasov, 2 case de 1,7 milioane de euro in Constanta si inca un teren in Ploiesti evaluat la jumatate de milion. Valoarea totala pentru cele 7 proprietati: 6,7 milioane de euro.

La nivel national numarul executarilor silite se ridica la nivelul miilor insa foarte putine isi gasesc cumparatori. Oficialii din banci spun ca doar 10 -15% din imobiliele scoase la licitatie isi gasesc cumparator. Mai mult, la prima licitatie nu se vand nici nu se vand. in general, la a treia sau la a patra licitatie se vand atunci cand pretul este mai scazut

Unde gasesti proprietati executate silit?

Pe site-ul www.executatsilit.ro o lista cu imobilele scoase la vanzari de banci sau cu licitatii ale executorilor judecatoresti.

De asemenea, si cei de la Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania publica diverse anunturi cu imobile sau chiar brutarii scoase la licitatie.

Si cei de la Finante au propria lista cu bunuri executate silit. Aici si aici.

Companiile specializate publica si ele dosare ale firmelor cu probleme. Si aici gasesti ateliere de tamplari sau mobilier de gradina