"Nu avem in momentul acesta un asa numit GDP growth potential - cresterea produsului intern brut in termeni de potentialitate, suficient de robust. In momentul acesta Romania creste peste potential. Potentialul calculat este 2,5% - 2,6%, iar Romania creste cu 3,5% - 3,6%. Daca compari cresterea Romaniei foarte buna, nemaipomenit, extraordinar si sunt foarte bucuros ca ea exista, cu tipul de crestere din Cehia si Suedia, la nivel calitativ, intr-adevar incepem sa avem o problema pentru ca avansul peste potential se cheama bubble", a spus Sergiu Manea, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, cu o crestere de 2 - 3%, Romania nu va trece de 75% din nivelul tarilor de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria - n.r.).

"In lipsa unei dezvoltari coordonate, Romania este condamnata sa creasca cu 2 - 3% pe an. Ce inseamna 2 - 3% pentru Romania? Inseamna ca tara nu va depasi pragul real de 75% - 80% fata de tarile de la Visegrad. Iar ca sa fim foarte clari, in momentul in care vorbim de obiectivele pe termen mediu si lung ale tarii noastre, acestea se traduc de fapt, in cazul in care ele ar exista, in inchiderea gap-ului de nivel de trai", a declarat Sergiu Manea.

De asemenea, acesta a spus ca lipsa infrastructurii de transport si lipsa unei forte de munca mediu calificate au devenit principalul impediment pentru atractivitatea Romaniei fata de investitorii straini existenti sau potentiali.