"Ne face placere sa anuntam faptul ca Marfin Bank Romania a finalizat preluarea depozitelor si a portofoliului de retail ale Bank of Cyprus, Sucursala din Romania. In cei 15 ani de prezenta pe piata din Romania, Marfin Bank si-a construit o pozitie solida, oferind excelenta in servicii si produse bancare cu valoare adaugata. Ne asumam angajamentul de a oferi noilor nostri clienti aceleasi servicii de calitate si de a construi parteneriate de lunga durata cu acestia. Fostii clienti ai Bank of Cyprus vor putea beneficia de serviciile noastre incepand de luni, 29 aprilie. Totodata, Marfin Bank Romania isi va consolida baza de capital cu 20 de milioane euro", a declarat directorul general Marfin Bank Romania, Doros Ktorides, preluat de Mediafax.

Comunicatul precizeaza ca Marfin Bank este entitate juridica romana, ce activeaza in deplina acord cu legile din Romania, precum si cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei. "Transferul a fost monitorizat si agreat de catre Banca Nationala a Romaniei", se mai spune in comunicat.

De asemenea, Bank of Cyprus a anuntat ca sucursala din Romania si-a reluat activitatea incepand de vineri si va deservi clientii ale caror contracte nu au fost transferate la Marfin Bank. Momentan se vor derula operatiuni prin sucursala Dorobanti, din Calea Dorobantilor 187B, sector 1, Bucuresti.

"Contractele care nu au fost transferate vor continua sa fie administrate in mod normal, in conformitate cu prevederile contractuale existente. In situatiile in care nu au fost efectuate plati din cauza suspendarii activitatii sucursalei Romania in perioada 1 - 25 aprilie 2013, nu se vor lua in considerare eventualele restante ce ar fi rezultat din relatiile contractuale client - Sucursala Romania", se arata in comunicatul Bank of Cyprus.

Agentiile si punctele de lucru ale sucursalei Bank of Cyprus vor ramane inchise, iar toti clientii persoane fizice si o parte din clientii persoane juridice ce apartineau de aceste unitati vor fi deserviti de Marfin Bank (Romania). "Intreaga operatiune a fost dusa la bun sfarsit in colaborare cu Banca Nationala a Romaniei, in termenii si conditiile agreate de Banca Nationala a Romaniei", se mai arata in comunicatul Bank of Cyprus.

Banca Centrala a Ciprului a aprobat joi transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Popular Bank of Cyprus, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

Marfin Romania va fi capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.

In cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri de pana la 60% din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.

Directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca Marfin Bank Romania va putea onora orice solicitari de rambursare, dupa preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul inalt al solvabilitatii bancii va permite BNR sa-i asigure lichiditatea necesara.

Oficialul BNR a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.

Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.