"Guvernul isi mentine angajamentul de adoptare a monedei euro. O data concreta va fi stabilita in urma realizarii unui calendar de trecere la moneda euro, ce va fi finalizat pana la urmatoarea editie a programului de convergenta. (...) Pentru adoptarea monedei euro este necesar a avea un raport comprehensiv si pasi concreti pe perioada urmatoare, ce masuri trebuie luate pentru cresterea gradului de flexibilitate si competitivitate ale economiei romanesti. Astfel, in cursul anului, pana in aprilie 2017, va fi elaborat acest studiu si va cuprinde un calendar de masuri. E foarte importanta convergenta reala la euro si ma refer la convergenta veniturilor populatiei. Dupa cum stim, in acest moment, veniturile populatiei, acest PIB pe cap de locuitor, este undeva la 55% din media europeana. Bunele practici arata ca aderarea unor monede intr-o zona monetara ar trebui sa se faca acolo unde veniturile populatiei sunt undeva la 70-80% din media veniturilor populatiei din respectiva zona monetara", a explicat Dragu intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Ministrul Finantelor a mai anuntat ca Guvernul a adoptat in sedinta de miercuri programul de convergenta pentru perioada 2016-2018 care, potrivit ministrului, "are la baza strategia fiscal-bugetara si cadrul macroeconomic actualizat pentru perioada 2016-2018".

"Estimam un deficit bugetar in termeni ESA de 2,95% din PIB si un deficit in termeni ESA de circa 2,9% din PIB pentru anul urmator. Se asteapta o abatere de la obiectivul bugetar pe termen mediu in anii 2016 si 2017, in principal ca urmare a reducerii de impozite si taxe aprobate prin noul Cod fiscal si prin majorarile unor drepturi de asistenta sociala, decise in anul 2015", a adaugat Anca Dragu.

Ea a mai explicat ca, pentru constructia bugetara pe 2016, s-a avut in vedere noul Cod fiscal, in implementare de la 1 ianuarie anul acesta, "care are un impact negativ de 10 miliarde de lei".

Dragu a aratat ca masurile aprobate in 2015 cu impact asupra cheltuielilor, "in special prin cresteri de salarii si in zona de asistenta sociala", au un impact negativ de 13 miliarde de lei.

"Pentru perioada 2017-2019 avem de asemenea in vedere aplicarea Codului fiscal pentru 2017 cu noi masuri de relaxare fiscala, care se ridica la un impact 7,5 miliarde de lei, mai putine venituri publice. Am mai luat in considerare cresterea varsamintelor pentru pilonul 2 de pensii cu 0,9 puncte procentuale in 2017 si aplicarea proiectului legii salarizarii unitare si aplicarea legii pensiilor pentru anul urmator", a mentionat ministrul Finantelor in conferinta de presa.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, declara recent ca Romania va putea sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, cu conditia sa fie bine pregatita, adica sa ajunga la un grad ridicat de convergenta reala, care sa continue si dupa adoptarea euro.

In opinia sa, pentru Romania, o aderare de succes la zona euro reprezinta un proces complex, care implica imbinarea convergentei nominale cu convergenta reala si cu cea juridica, in cadrul unui efort de lunga durata, care sa continue multi ani dupa adoptarea monedei comune. In acelasi timp, acest proces are si o importanta componenta culturala, intrucat moneda face parte din simbolurile oricarei natiuni, precum si o dimensiune sociala, inclusiv de dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii, mai spune guvernatorul BNR.

Intr-o analiza publicata la inceputul lunii aprilie, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings arata ca in cazul adoptarii euro in statele din Europa Centrala si de Est (CEE), care nu sunt inca membre ale zonei euro, principalele beneficiare vor fi Croatia (rating "BB" cu perspectiva negativa) si Bulgaria (rating "BBB minus" cu perspectiva stabila), in timp ce Romania (rating "BBB minus" cu perspectiva stabila) si Ungaria (rating "BB plus" cu perspectiva pozitiva) sunt intr-o situatie intermediara.

Pe baza calculelor agwntiei de evaluare financiara, Bulgaria, Cehia, Polonia si Romania indeplinesc toate criteriile de convergenta in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), cu exceptia participarii.

Totusi, comenteaza Fitch, aderarea la zona euro ramane o perspectiva indepartata deoarece a disparut din agendele politice ale tuturor celor sase state din CEE.