Mişa a declarat că, din cele 46 de bănci existente în România, 31 nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, iar 15 au plătit.

”Cea mai mare pondere a acestor pierderi generate la nivelul acestor bănci este din cauza transferului de NPL. S-a realizat un proces de vânzare a NPL masiv în ultimii ani. În condiţiile în care vinzi un credit de 100 de milioane cu 5 milioane, indiscutabil că ai o pierdere consistentă. Ai un profit, această pierdere vine şi stinge integral acest profit, şi statului nu mai ai de ce să-i mai plăteşti bani”, a declarat Mişa, potrivit News.ro.

Ministrul a subliniat că a făcut o analiză de risc a sistemului bancar când ocupa funcţia de şef al Direcţiei Mari Contribuabili din ANAF, indentificând probleme la o bancă, în cazul căreia a fost emisă deja o decizie de impunere.

”Şi cu celelalte bănci care, pe baza analizei de risc, vor fi selectate, avem acelaşi plan de a identifica toate vânzările de credite neperformante care s-au realizat la preţuri nejustificate sau sub diverse forme, prin intermediul unor companii off-shore, companii în diverse paradisuri fiscale, pentru a încerca să-i facem să înţeleagă pe cei care lucrează astăzi în sistemul bancar, şi aici zic ca şi principiu general (...) că noi ştim exact ce se întâmplă şi să-i determinăm să renunţe la astfel de practici, să facă înregistrările corect, să facă operaţiunile corect şi, la fel ca în alte ţări din Europa, să plătească impozit pe profit”, a afirmat Mişa.

Preşedintele Comisiei economice, senatorul PNL Daniel Zamfir, i-a transmis joi o scrisoare ministrului de Finanţe, în care îi solicită să transmită comisiei, de preferabil până în data de 10 august 2017, lista celor 31 de unităţi bancare care operează pe teritoriul României şi care nu au plătit în ultimii cinci ani impozit pe profit.