Ratingul Baa3, atribuit Romaniei, este sustinut de scorul "ridicat" de care beneficiaza la capitolul soliditate fiscala, spune cei de la  Moody's,

Desi datoria guvernamentala s-a triplat dupa 2008 pana la 39,9% din PIB in 2014, este totusi la un nivel similar cu cea a tarilor care beneficiaza de un rating similar.

In plus, soliditatea fiscala a beneficiat de pe urma reducerii deficitului bugetar la 1,5% din PIB in 2014, de la 8,9% din PIB in 2009.  

"Ne asteptam ca deficitul fiscal sa ramana stabil la 1,5% din PIB in 2015, eforturile guvernului de reducere a taxelor urmand sa fie compensate prin masuri la capitolul cheltuieli. Cu toate acestea, ne asteptam ca, in 2016, combinatia dintre reducerea TVA si presiunile pentru cresterea salariilor in sectorul public sa duca la un deficit mai mare de 2,1% din PIB", se arata in raportul Moody's.  

Soliditatea economica a Romaniei este apreciata ca fiind "moderata" potrivit metodologiei Moody's, avand in vedere atat cresterea sustinuta si avantajele pe latura competitivitatii de care beneficiaza tara noastra de pe urma integrarii cu tarile mai avansate din UE cat si provocarile care decurg de pe urma volatilitatii cererii provenite de la partenerii comerciali din UE.

"Ne asteptam ca avansul economic sa fie sustinut de revenirea productiei industriale si cererii interne, dar constrans de cererea limitata venita din partea principalilor parteneri comerciali ai Romaniei din zona euro. Cresterea PIB-ului este putin probabil sa revina la nivelul de dinaintea crizei, avand in vedere ca o parte din conditiile exceptionale care au dus la cresterea semnificativa din ultimul deceniu, precum cresterea rapida a creditului domestic datorita conditiilor relaxante de pe piata globala a creditului, nu vor mai reveni", se mentioneaza in analiza agentiei de evaluare.  

Soliditatea institutionala a Romaniei este evaluata ca fiind una "'ridicata", reflectand imbunatatirea scorurilor in analizele Bancii Mondiale referitoare la eficienta guvernamentala, statul de drept si controlul coruptiei.

Desi institutiile romanesti sunt mai slabe decat media UE, capacitatea institutionala s-a imbunatatit odata cu aderarea la Uniune.

In opinia Moody's, vulnerabilitatea Romaniei la evenimente de risc este una "scazuta", deoarece exista un risc redus ca turbulentele politice sa afecteze predictibilitatea politicilor.

"Tensiunile periodice dintre presedinte si premier precum si in interiorul coalitiei sunt, in opinia noastra, putin probabile sa reduca impulsul reformelor", se mai arata in raportul Moody's.  

Romania beneficiaza de un rating Baa3 din partea Moody's si de un calificativ BBB minus de la Standard & Poor's si Fitch.