Daniel Zamfir, senator PNL: “Mi se pare absolut de neacceptat faptul că deși este în momentul ăsta e o persoană activă, lucrează, îndeplinește funcția de guvernator, mi se pare spuneam absolut de neacceptat că a încasat acești bani, continuă activitatea și nu-i rambursează înapoi, pentru că nu s-a pensionat.”

Senatorul îi reproșează guvernatorului că a încasat o indemnizație de pensionare de peste 120 de mii de euro, deși nu s-a pensionat. Mugur Isărescu, care va împlini săptămâna viitoare 46 de ani de activitate, spune că acesta este regulă pentru toți angajații BNR.

Mugur Isărescu: „Asa este, la vârsta de pensionare orice angajat al Băncii Naționale primește o sumă de... N-aș vrea să o definesc în nici un fel pentru că orice definiție am văzut că este speculată. Așa a hotărât, în înțelepciunea lui, Consiliul de Administrație numit de Parlamentul României, deci nu se referea acest avantaj numai la mine”

Regulamentul BNR spune că la încetarea contractului individual de muncă, salariații Băncii Naționale beneficiază de o indemnizație de pensionare egală cu 12 salarii. În cazul guvernatorului, salariul lunar depășește 11 mii de euro.

Mugur Isărescu: “Dacă tot mă stimulați probabil că o să îmi depun documentele de pensionare și o să iau și pensie, dacă văd că insistati să... Eu am zis că e un lucru frumos să nu iau și pensie și salariu de la Bancă Națională.”

Același senator dorește să modifice și statutul Băncii Naționale. “Mi se pare absolut necesară schimbarea statului BNR pentru că acolo există un articol 25 care prevede că ei, conducerea BNR-ului, nu răspund nici civil nici penal pentru deciziile pe care le iau” , spune Zamfir.

Mugur Isărescu îi da replica: “Legile băncilor centrale din Uniunea Europeană sunt legi în bază Tratatului European, da ?... Acest Tratat Europeană este că un fel de Constituție a Europei, ești în Europa respecți Constituția Europei, nu... Când s-o modifica Tratatul European probabil că se va putea modifica și legea...”

Senatorul Daniel Zamfir este însă hotărât să inițieze schimbarea statului BNR.