"Creditele in lei ar trebui sa se ieftineasca, desi costul banilor creste. Eu nu vad o legatura asa directa ca a dat BNR dobanda in jos cu dobanzile din piata. Face sens la FED si BCE, pentru ca pietele functioneaza si semnalul este imediat. Pietele s-au zbatut in Romania, ba o dobinda mai joasa ba una mai sus, si dobanda BNR ramanea constanta. Trebuie sa ne uitam la probleme dincolo de scaderea dobanzii BNR. Creditele in lei se vor ieftini, trebuie sa se ieftineasca, dar creditele in euro nu se vor ieftini, pentru ca reducerea BCE nu se tranfera automat in toate tarile, ci in tarile de euro, si nici acolo in toate", a spus Negritoiu la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata sambata la ProTV.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus miercuri pentru prima data in ultimul an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Joi, Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luand prin surprindere analistii.

Negritoiu a amintit ca autoritatile au devansat cerintele de capitalizare a bancilor la 9% pentru capitalurile de rang 1, planificata initial in 2018, ceea ce a luat bancile prin surprindere. "Bancile au doua surse: sectorul privat si sectorul public. Sectorul privat nu baga bani pentru ca se pierd bani in baci. Sunt miliarde care au fost pierdute in Romania si asta e cumva subventia sectorului bancar catre economia Romaniei, au pierdut bani, raporteaza pierdere si cineva trebuie sa aiba incredere sa puna bani sau sa cumpere actiuni. Ca sa cumpere actiuni trebuie sa faci un profit, la ceas, 15% ca cineva sa poata sa investeasca. Nico banca nu face ROE de 15%. Atunci trebuie sa iei de la Guvern, dar guvernele si ele sunt sarace si nu pot sa aduca. In consecinta, daca n-ai capital trebuie sa-ti reduci activitatea, n-ai alta solutie, trebuie sa-ti reduci expunerea", a explicat Negritoiu.

Oficialul ING a aratat ca leii vor fi probabil mai ieftini si pentru ca sunt mai multi lei in Romania decat valuta si de fapt nu reprezinta moneda utilizata, de regula, la capitalizare.

Negritoiu se asteapta ca o serie de banci sa-si mai reduca din activitate, cel putin intr-o prima faza, pentru ca vor fi fortate s-o faca, dar pe medie se va inregistra o stagnare a expunerilor sau o scadere cu cel mult 10%. In ceea ce priveste ING, Negritoiu a aratat ca nu se mai asteapta la cresteri ale portofoliului de 30%, dar a mentionat ca pana in prezent toate castigurile bancii au fost reinvestite in Romania.

"In Romania am crescut permanent. Toata lumea face asociere acum: sa piarda bancile pentru ca au facut bani inainte. Nu stiu ce profituri si ce-au facut celelalte banci cu banii, dar noi n-am transferat un euro din profiturile pe care le-am facut in Romania si au fost capitalizate si se pot vedea si in situatiile financiare. Banii sunt aici, n-am scos un euro din Romania, dar nu putem sa mai crestem asa de mult cum am crescut. Nu mai poutem sa crestem cu 30%. Asta e problema tutuor", a adaugat seful ING Bank.

Leul castiga teren

Negritoiu crede ca leul va castiga teren anul viitor, dar se abtine de la estimari exacte, argumentand ca situatia internationala, cu schimnbari consistente de la o zi la alta, face aproape imposibila o prognoya pe termene scurt.

"N-am fost si nu sunt un critic al unui curs, ci al politcii de curs care trebuie sa reflecte evolutiile pietei si sa nu fie administrat asa de mult. (...) Cursul nu cred ca este problema noastra acuma, cred ca este un curs de echilibru. La 4,3 lei-euro se duce spre 4,4 am vazut chiar in Ziarul Financiar ca cineva si-a luat in calcul pentru buget 5 lei/euro. Cred ca e exagerat. Nu merge asa de sus", mai arata el.

Problema cursului este ca nu este suficient de transparent mecanismul prin care se formeaza cursul si nu reflecta miscarile de piata si nu este predictibil, cum din pacate nici dobanda nu este prea predictibila. Esdte o problema de functionare a pietelor si de transparenta, nu de nivel, ca e mic sau ca e mare", a mai ssus Negritoiu.