Pana acum, impactul noii legislatii era masurat numai prin intermediul declaratiilor premierului Emil Boc si prin comunicatele date de Inspectia Muncii, care raportau cateva zeci sau chiar sute de mii de contracte de munca nou-incheiate de la saptamana la saptamana, fara a preciza insa si numarul contractelor incetate in aceeasi perioada.

Evolutia numarului de salariati de la Statistica reprezinta "soldul" net al efectivului de angajati in prima luna de la aplicarea Codului muncii, proiect ai carui initiatori spuneau ca va crea 90.000 de noi locuri de munca pe termen scurt.

Ramane de vazut insa daca cei 24.300 de noi angajati inregistrati in luna mai sunt o consecinta a noului Cod al muncii sau urmeaza un trend ascendent normal, avand in vedere ca in luna aprilie, inainte de aplicarea noului Cod al muncii, in evidentele INS au intrat 17.700 de noi salariati.

Cresterea numarului de salariati inregistrata la Statistica este de peste zece ori mai mica decat cea inre¬gistrata prin intermediul contractelor de munca nou-in¬cheiate in aceeasi perioada, intrucat Inspectia Muncii a raportat ca in luna mai s-au incheiat 286.000 de contracte noi de munca. Cum explica Ministerul Muncii aceste diferente? "Reamintim faptul ca un angajat poate avea mai multe contracte. Asa cum stiti si din alte discutii, Inspectia Muncii are o metodologie diferita de cea a INS. INS ia in calcul numai firmele care au cel putin 4 angajati. Inspectia Muncii numara toate contractele individuale inregistrate, inclusiv pe cele ale firmelor care au mai putin de 4 angajati, iar acestea nu sunt putine. Toti angajatorii sunt obligati sa depuna in registrul electronic de evidenta a salariatilor inregistrarile de contracte individuale de munca. Este, mai ales, responsabilitatea angajatorilor. Noi nu am facut decat sa interogam bazele de date", a spus Ioana Santa, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Muncii.

Totusi, statisticile arata ca numarul salariatilor noi inregistrati in luna mai a acestui an - de 24.300 de persoane - este de doua - trei ori mai mare decat in perioada similara din anii de boom economic: in mai 2008 cresterea era de numai 9.200 de persoane, iar in perioada similara din 2007 era de 18.800 de persoane, scrie Ziarul Financiar.

Citeste si

Unii au declarate venituri de zeci de milioane de dolari, altii "doar" salarii simbolice de 1 $. Cu cat sunt platiti anual miliardarii lumii

SUA sunt la cateva zile distanta de intrarea in incapacitate de plata