Plecarea aurului nostru este atestata de documente autentice semnate de ambele parti, Guvernul roman si Guvernul rus, dar nu s-a mai intors nici dupa o suta de ani”, a afirmat Isarescu, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca documentele originale care au stat la baza plecarii aurului catre Molscova “au fost pastrate cu mare grija” de catre toti guvernatorii BNR.

Garantiile ruse si predarea tezaurului BNR catre factorii de raspundere rusi se regasesc in documente incontestabile intocmite atat la Iasi, la predare, cat si la Moscova, la primire, care poarta semnaturile si stampilele reprezentantilor rusi si romani, precum si ai sucursalei Moscova a Bancii de Stat Ruse si a reprezentantilor bancii noastre nationale. Aceste documente au fost pastrate cu mare grija de toti reprezentantii BNR”, a precizat guvernatorul BNR.

El a adaugat ca, in anii 1935 si 1956, au avut loc restituiri de valori catre Romania, “dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul Romaniei”.

Mugur Isarescu sustine ca documentele aflate in arhiva BNR arata ca in februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lazi cu monede si lingouri de aur, dar si casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar in iunie 1917, alte 188 de lazi.

O copie a dosarului care contine documentele originale ce atesta transferul, in 1916 si 1917, a tezaurului Romaniei catre autoritatile ruse a fost expusa, joi, la Palatul Culturii din Iasi.

"Am adus aici, apropo de ceea ce uneori ne captiveaza pana la obsesie, si copia dosarului tezaurului nostru trimis la Moscova spre pastrare, nu spre confiscare. Acest dosar contine documentele care atesta predarea aurului, precum si garantiile partii ruse pentru transport, depozit si restituire. Legat de acest dosar, pot sa va spun ca eu, personal, l-am primit cu mainile tremurande de la guvernatorul predecesor", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Expozitia organizata de BNR mai cuprinde, printre altele, monede romanesti si straine din aur care au facut parte din tezaurul transferat in decembrie 1916 la Moscova, dar si monedele si bancnotele emise de BNR si aflate in circulatie in perioada Primului Razboi Mondial in Romania.

Comisia mixta romano-rusa privind problema tezaurului Romaniei trimis la Moscova in timpul Primului Razboi Mondial si-a reluat activitatea in martie 2016, dupa o pauza de zece ani. Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR, declara in luna iulie, pentru News.ro, ca se observa o schimbare de atitudine a Rusiei fata de problematica tezaurului romanesc. Dupa ce a schimbat componenta partii sale din comisia mixta, Rusia a transmis partii romane ca cercetatorii romani au acces liber la arhivele rusesti privind tezaurul romanesc.

"Cea mai recenta intrunire a comisiei mixte privind tezaurul Romaniei a avut loc la centrul de pregatire al Bancii Nationale de la Sinaia, ocazie cu care delegatia rusa, mult intinerita si intarita - a venit aici cu sefii principalelor arhive din Federatia Rusa - a declarat ca cercetatorii romani vor avea acces - dar, adaug eu, conform legii - in arhivele ruse pentru a cerceta probleme legate de tezaur", spunea Paunescu, in vara acestui an.

In sedintele anterioare ale comisiei, BNR a transmis integral partii ruse protocoalele bilingve, in franceza si rusa, intocmite la depunerea aurului romanesc in Rusia, cu semnaturile si stampilele de predare-primire. "Acum partea rusa are de cercetat - nu stiu ce mai cerceteaza, avand in vedere ca a semnat ca a primit. Intr-o trecuta editie a comisiei mixte, partea rusa a recunoscut, citez: Banca Nationala si-a depus tezaurul de aur la Moscova", a mai spus reprezentantul BNR.

Tezaurul BNR a fost trimis in perioada 1916-1917 in Imperiul Tarist, pe atunci aliat al Romaniei in razboiul impotriva Puterilor Centrale, pentru ca Romania era in pericol sa fie ocupata integral de catre trupele inamice. In urma infrangerilor suferite de armata romana pe front, Puterile Centrale - Germania, Austro-Ungaria si Bulgaria - au ocupat Dobrogea, Oltenia si Muntenia, inclusiv Bucurestiul, iar guvernul se mutase la Iasi si mai controla doar Moldova in 1917.

Surse avizate din BNR au declarat, pentru News.ro, ca schimbarea de atitudine a partii ruse in cadrul comisiei ruse i-a nedumerit pe negociatorii romani, obisnuiti, la precedentele sedinte ale comisiei mixte, cu o atitudine opaca a rusilor si putin dispusa la o evolutie a negocierilor. Deocamdata, negociatorii romani incearca sa isi dea seama daca noua atitudine a rusilor poate fi considerata un element pozitiv sau nu.