Catalin Ivan, liderul delegatiei de europarlamentari ai PSD si membru al Comisiei respective, a declarat, pentru Mediafax, ca grupurile socialist si liberal au votat favorabil lui Orban, insa voturile impotriva au venit din partea popularilor europeni, printre acestia numarandu-se si unii europarlamentari romani de la PDL.

El i-a indicat pe Monica Macovei, membrul al acestei Comisii a PE, insa si pe Elena Basescu, Sebastian Bodu si Traian Ungureanu, care ar fi fost "mobilizati de Macovei" sa vina sa voteze impotriva lui Orban.

Europarlamentarul a explicat ca votul negativ al popularilor europeni este cu atat mai inexplicabil cu cat "audierile au decurs foarte bine, iar Orban a raspuns foarte bine la intrebari".

De altfel, Ines Ayala Sender, raportorul proiectului de raport pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi, propusese un aviz favorabil, ulterior recurgandu-se la vot.

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban in postul de la Curtea Europeana de Conturi presupunand si obtinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum si un aviz al Consiliului European.

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, pe de alta parte, ca votul negativ al popularilor europeni la audierea lui Leonard Orban se explica prin faptul ca PPE nu agreeaza de principiu candidaturile guvernamentale, adaugandu-se si impresia proasta a popularilor fata de Guvernul Ponta.

Prim-vicepresedintele PDL a aratat ca Orban, cu experienta sa, ar fi trebuit sa stie ca nu sunt agreate de principiu candidaturile guvernamentale pentru functii la Curtea Europeana de Audit.

Eurodeputatul PDL a subliniat ca Romania nu a pierdut locul sau la Curtea Europeana de Audit, iar Orban nu e singurul care ar putea sa ocupe acest post.

Leonard Orban conduce Ministerul Afacerilor Europene de la infiintarea acestuia, in septembrie 2011, el fiind succesiv ministru technocrat in guvernele conduse Emil Boc, Mihai Razvan Ungureanu si Victor Ponta.

Cariera lui Leonard Orban s-a axat, incepand din 1993, pe problematica europeana. Printre realizarile sale, Orban insusi mentioneaza semnarea, in calitate de negociator-sef cu Uniunea Europeana, impreuna cu presedintele Romaniei, primul-ministru si ministrul Afacerilor Externe, a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la 25 aprilie 2005, intr-o ceremonie desfasurata in Luxemburg.

Leonard Orban a fost primul comisar european al Romaniei dupa aderarea la UE in ianuarie 2007, functie pe care a ocupat-o timp de trei ani.

La 9 martie 2010, Orban a fost numit consilier prezidential pe probleme de afaceri europene, ocazie cu care si-a reiterat hotarararea de a nu intra in politica, aratand ca nu a fost niciodata membru de partid si nici nu va fi.