"Costurile speciale nete din trimestrul al patrulea al anului trecut includ si costuri privind personalul, dar sunt legate in principal de un provizion de aproximativ 120 milioane euro pentru amenda impusa Petrom ca rezultat al investigatiei antitrust efectuata de Consiliul Concurentei din Romania. Compania considera ca aceasta amenda nu este justificata si isi pregateste apararea", se spune in comunicatul transmis vineri de grup. 

Consiliului Concurentei a anuntat in ianuarie sanctionarea companiilor OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Romania Petroleum Products si Lukoil Romania cu amenzi ce cumuleaza 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentand aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate in anul 2010. 

Sanctiunea care a revenit grupului Petrom totalizeaza 503,8 milioane lei (120 milioane euro), suma reprezentand peste 57% din amenzile aplicate companiilor petroliere. Petrom a fost amendata cu 366,53 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sanctionata cu 137,28 milioane lei, potrivit informatiilor raportate bursei in luna ianuarie. 

Amenda pentru Petrom reprezinta 2,62% din cifra neta de afaceri inregistrata in 2010, de 13,953 miliarde lei, iar in cazul OMV Petrom Marketing reprezinta 3% din cifra de afaceri din 2010, de 4,576 miliarde lei. 

Sanctiunea reprezinta un record pentru Romania si este singura pe piata carburantilor din UE.