S-au înregistrat 245 de voturi "pentru", 115 - "împotrivă" şi 2 abţineri.

Anterior votului, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat miercuri că cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis pe Legea bugetului de stat pe 2019 a fost "orizontal făcută", "fără elemente concrete", iar Opoziţia a depus amendamente "neserios făcute".

"Se ştia foarte bine forma bugetului, se ştia cererea de reexaminare, care a fost foarte (...) orizontal făcută, fără elemente concrete şi aţi văzut ce tip de amendamente s-au făcut, inclusiv de creşteri de salarii, ceea ce duce la o creştere a unui plafon aprobat prin OUG pentru plafoanele pe anul 2019, adică sunt amendamente neserios făcute. Din păcate, Opoziţia dorea doar să se audă vorbind, să dea anumite declaraţii, chipurile care să ajungă la urechile românilor vizavi de ce vor ei să facă şi ce nu vrea să facă Guvernul, ceea ce este o bătaie de joc faţă de cei care aşteaptă astăzi banii pentru proiecte. (...) Toate amendamentele pe care colegii doreau să le citească sau au fost prezentate se cunoşteau, s-au trimis la Comisiile de buget-finanţe", a precizat Teodorovici, la Parlament, după şedinţa Comisiilor reunite de buget, scrie Agerpres.

Ministrul de Finanţe a susţinut, de asemenea, că cererea de reexaminare nu face trimitere concret la anumite elemente. "În cererea de examinare sunt aprecieri generale, nu face trimitere concret la anumite elemente şi azi amendamentele propuse în comisii, şi de la PNL şi de la USR, sunt amendamente fără rost, fără să spună de unde e sursa. Dacă spun de unde e sursa se depăşesc anumite limite. Totul e făcut în bătaie de joc din punctul meu de vedere. Nu pot să intru în logica domnului preşedinte atâta timp cât nu a cerut o discuţie cu Ministerul de Finanţe pentru a explica acolo unde dânsul are întrebări care este logica", a declarat Teodorovici.

El a reiterat că sunt bani pentru plata pensiilor.

"Asta pot să vă spun foarte clar că şi pentru pensii şi pentru salarii banii sunt prinşi. Sunt toate creşterile acoperite, ştiţi foarte bine că şi până astăzi nu am avut şi în anii trecuţi niciun fel de sincopă în a finanţa plata acestor drepturi băneşti pentru populaţie", a arătat el.

Potrivit ministrului de Finanţe, alocaţiile de stat pentru copii vor fi mărite începând cu 1 aprilie.

"Scrie în lege în luna imediat următoare aprobării bugetului, (...) de la 1 aprilie. Din punctul meu de vedere, dacă azi avem vot pe buget, cred că ori în seara asta, ori mâine preşedintele primeşte bugetul şi nu are niciun motiv să îl mai blocheze. Părerea mea că săptămâna asta putem avea în Monitorul Oficial bugetul complet", a spus Teodorovici.

Întrebat dacă i-a ironizat pe colegii din Opoziţie folosind cuvinte precum "chiparosule", "frumosule", Eugen Teodorovici a răspuns: "Am spus ceva urât? Frumosule, chiparosule, vedeţi ce înseamnă chiparos".

Miercuri, Comisiile parlamentare de buget-finanţe au respins cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis pe Legea bugetului de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea bugetului de stat pe anul 2019, evidenţiind că alocarea resurselor bugetare este "fundamentată pe o prognoză nerealistă", afectează funcţionarea unor instituţii publice cu rol esenţial, dar şi dezvoltarea comunităţilor locale şi realizarea unor investiţii strategice.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că bugetul a fost elaborat "foarte bine" şi nu poate fi modificat din cauza "mofturilor unui om care, întâmplător, este preşedintele României".

Luni, preşedintele a promulgat doar bugetul asigurărilor sociale de stat, adică pe cel al pensiilor şi al alocaţiilor, dar a refuzat să semneze bugetul de stat, cel prin care sunt împărţiţi banii pentru instituţiile locale şi centrale.

Odată votată în Parlament, legea bugetului de stat va fi trimisă la Cotroceni, pentru promulgare. De data aceasta, şeful statului nu mai poate refuza semnarea documentului.

În ultimii 20 de ani, au mai fost cazuri în care legea bugetului de stat a fost votată cu întârziere, în aprilie sau mai, dar şi mai devreme de 1 ianuarie.