PE recomanda aplicarea taxei chiar daca nu va fi votata, in Consiliu, de toate statele UE, se spune intr-un comunicat transms miercuri de legislativul european.

Statele membre au drept de veto in Consiliu in privinta proiectelor legate de taxare.

Principalii sustinatori ai propunerii sunt Germania si Franta, iar cel mai vehement oponent este Marea Britanie, care vrea sa protejeze statutul Londrei de centru financiar global.

PE a adoptat, cu 487 voturi "pentru" si 152 "impotriva", nivelurile de taxare propuse de Comisia Europeana, de 0,1% in cazul tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni, respectiv 0,01% in cazul tranzactiilor cu derivate, insa a adus mai multe modificari proiectului.

Parlamentul UE vrea ca modificarea propunerii astfel incat taxa sa fie structurata pentru a acoperi cat mai multi traderi, iar evaziunea sa fie neprofitabila.

Astfel, PE a adaugat, la proiectul propus de CE, un "principiu al asigurarii", prin care institutiile financiare din afara UE ar fi obligate sa plateasca taxa daca tranzactioneaza pe titluri si instrumente emise initial in interiorul Uniunii. Spre exemplu, o tranzactie cu actiuni Siemens intre o institutie din Hong Kong si una din SUA ar fi supusa acestei taxe, se spune in comunicatul PE.

PE a pastrat "principiul rezidentei" propus de CE, care stipuleaza ca tranzactiile cu titluri emise in afara UE la care participa cel putin o institutie cu sediul in spatiul comunitar vor fi de asemenea taxate.

PE mai recomanda ca plata taxei sa fie o preconditie a dreptului legal de proprietate asupra instrumentelor sau titlurilor tranzactionate, pentru a descuraja evaziunea. In final, PE propune exceptarea fondurilor de pensii de la plata taxei.

Decizia finala privind aplicarea taxei apartine Consiliului European, avizul PE avand caracter consultativ. Termenele din propunerea CE vizeaza introducerea taxei incepand cu anul 2014.