Interesant este că, în plenul Senatului, liberalul nu a avut susţinerea colegilor de partid, dar a primit voturi şi aplauze de la PSD.

Liberalul Daniel Zamfir a venit în plenul Senatului cu o măsură copiată după alte state din Europa şi care îi va bucura pe care vor să se împrumute de acum încolo. Zamfir a propus ca la împrumuturile ipotecare dobânda maximă să fie 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Adică în prezent, nu mai mult de 5,62% pe an, iar la cele de consum va fi plafonata la 18%.

“Dobânda media în UE e de 1,73%. Dobânda media în România este 6,10%. Cam de 4 ori mai mult. Eu cred că e suficient cât amar de ani băncile au fost lăsate să-i jecmănească pe români practicând nişte dobânzi uriaşe”, a explicat Daniel Zamfir.

În prezent, dobânzile la creditele ipotecare variază între 4% şi 8,5%, iar cele pentru împrumuturile de consum între 9% şi 20%.

În mod suprinzator, dezbaterea s-a purtat între liberali. Chiar liderul de grup a anunţat că nu susţine iniţiativa colegului lor pentru că legea s-ar întoarce împotriva celor care au depozite la bănci sau a celor care vor creditele de consum.

“Plafonând dobânzile, nu vor mai putea lua credite de consum. Îi aruncații pe mâinile cămătarilor sau îi forţaţi să vândă din casă”, a spus Iulian Dumitrescu, senator PNL.

Plafonarea dobânzilor pentru toate creditele este o măsură criticată de bănci. Ca să fie aplicată, iniţiativa senatorului Daniel Zamfir trebuie votată şi de deputaţi.