Mai mult, atat PSD cat si PNL, dau asigurari ca vor elimina din lege orice criteriu de aplicare, cum ar fi plafonul de 250.000 de franci elvetieni pana la care s-ar putea face conversia la cursul istoric.

Dupa scandalul din Parlament, in care PSD si PNL s-au acuzat reciproc de blocarea la vot a legii conversiei, datornicii in franci elvetieni spera din nou.

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Imi explica cineva ca a luat un credit de 275.000 de CHF. A platit noua ani si a ramas cu un sold de 225.000. Mai are de platit 22 de ani. Mie asta nu mi se pare o relatie corecta intre client si banca, mi se pare sclavie. In acest sens, eu vreau sa eliminam si acest plag de 250.000 CHF."

Daniel Zamfir, deputat PNL: "Constat acum ca motivul real pentru care sedinta de ieri a fost suspendata a fost acesta: au constatat ca propunerea de conversie la cursul istoric fara plafoane este cea corecta. N-are ce cauta in lege niciun plafon pentru ca nu putem pune plafon la inselatorie".

Liviu Dragnea promite asadar eliminarea din lege a plafonului de 250.000 de franci pana la care sa se aplice conversia. Initiatorul amendamentului, Daniel Zamfir, dar si PNL, partidul din care face parte au sustinut de la inceput conversia fara plafoane.

Pentru ca afirmatiile liderului PSD sa prinda contur, legea care se afla pe ordinea de zi a sedintei de luni, 17 octombrie, ar trebui retrimisa in comisiile de specialitate. Acolo, plafonul de 250.000 de franci ar putea fi eliminat, astfel incat legea sa revina marti, 18 octombrie, pe ordinea de zi a sedintei de plen pentru votul final.

Clientii bancilor, suparati pentru desele amanari sau modificari ale legii, sustin ca le mai acorda credit parlamentarilor pentru ultima oara.

Cristian Dan, reprezentat al Grupului clientilor cu credite in franci elvetieni: "Suntem frustrati de tot ce se intampla, am luat teapa dupa teapa, tun dupa tun."

Daca legea va fi adoptata martea viitoare, va merge la promulgare, la presedintele Klaus Iohannis.