Culmea, temutul "Grexit" ar putea avea si efecte pozitive pentru romani. Expertii in turism sustin ca daca Grecia trece la drahma, pachetele turistice se vor ieftini. Uleiul de masline si citricele vor fi si ele cu preturi mai mici, potrivit importatorilor.

Cel mai amplu plan de reactie a fost facut la BNR.

"Cu Grecia, da. Este un pericol mare. Speram sa nu se intample, eu nu cred ca se va intampla, dar riscul exista, si ca orice institutie serioasa ne pregatim sa gestionam orice tip de risc. Avem instrumentele necesare cum v-am spus, ele sunt functionale", afirma Mugur Isarescu in ianuarie.

Instrumentele de care vorbeste guvernatorul ar fi rata dobanzii de referinta, care prin scaderea pana la zero, poate ieftini finantarea si poate aduce bani pe piata, in cazuri extreme. Prin vanzarea de valuta din rezerva, cursul s-ar putea echilibra, evident dupa ce o perioada scurta ar ajunge la valori ametitoare.

Cele patru banci grecesti de la noi au peste 7.000 de angajati si 500 de sucursale. In total, pentru cele aproape 6000 de companii elene de la noi lucreaza, potrivit Registrului Comertului, peste 30.000 de angajati.

"Doar 1% din exporturile romanesti merg catre Grecia. Pe de alta parte, sunt destul de multe firme cu capital grecesc care isi desfasoara activitatea in Romania si nu avem date ca sa cunoastem care este dependenta lor de finantare din partea companiilor mama", explica Ciprian Dascalu, analist ING.

Vindem grecilor mai ales ulei de motor, carburanti, fier si otel, plus echipamente electrice. Valoarea exporturilor a crescut din 2009 pana anul trecut cu 200 de milioane de euro, insa o presupusa blocare a schimburilor comerciale nu ne-ar influenta, sustin analistii. Reactia investitorilor fata de zona Balcanica ne-ar putea aduce insa o stagnare.

"Reducerea investitiilor straine - pentru ca investitorii vor astepta sa vada ce se intampla", spune si Claudiu Cazacu, analist financiar.

Turistii vor fi chiar fericiti, pentru ca vor da mai putini bani pe concedii in Grecia.

"Trecerea la drahma ar insemna preturi mai mici in turism, pachete mai ieftine, insa toate astea nu s-ar intampla pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung", crede Razvan Pascu, consultant turism.

Importatorii sustin ca o moneda mai slaba decat euro ar aduce automat ieftiniri si pe raftul cu ulei, masline, branzeturi sau citrice grecesti.