El argumenteaza astfel de ce este "absolut necesara" promulgarea noului Cod al insolventei, cerut si de catre mediul economic. 

"Avem o veste buna si una proasta. Vestea buna este ca, daca vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflati in insolventa catre ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi mentinuta pentru o perioada de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei masuri. Vestea proasta este ca, in prezent, exista un blocaj in ceea ce priveste Codul Insolventei, care inca nu este promulgat. Daca ar fi promulgat, nu ar mai exista discutii cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar si pentru viitor. De aceea am cerut astazi CCR sa transmita președintelui motivarea in cazul Legii Insolventei, astfel incat acesta sa promulge actul normativ. Este bine pentru economie și este bine pentru buget sa avem cat mai rapid promulgata noua lege. Sper ca presedintele nu va cauta niciun tertip sa nu promulge legea, dupa ce va primi motivarea Curtii. A venit timpul sa spunem stop celor care au folosit procedura insolventei pentru a nu isi plati datoriile”, afirma Ponta. 

Guvernul arata ca la finalul lunii aprilie erau 54.000 de contribuabili aflati in procedura insolventei, care aveau arierate catre ANAF in valoare de 41,91 miliarde lei.

Cele mai mari arierate inregistrate de contribuabili se datoreaza bugetului de stat (29,7 miliarde lei) si bugetului asigurarilor sociale (8,99 miliarde lei).

De asemenea, catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate se inregistreaza arierate de 2,29 miliarde lei.  

Ponta a transmis, marti, o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, in care arata ca netransmiterea catre presedintele Traian Basescu a deciziei privind Legea insolventei, procedura care sa permita promulgarea actului, genereaza neincasarea unor venituri.  In replica, presedintele CC a precizat ca motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolventei, prin care se constata ca este constitutionala, este redactata in cel mult 30 de zile de la data pronuntarii.