"Este singurul lucru pe care FMI-ul il accepta, este maximum, cu ratiunea ca putem merge cel mult la un gol de incasari de aproape un miliard de lei. Acum este 670, cu totul se face 1,1 miliarde", a spus Ponta.

El a precizat ca decizia amanarii cu inca trei luni a datei de introducere a accizei de 7 eurocenti la motorina nu este inca luata. "Mai discutam. Ideea era sa facem un compromis, sa avem totusi si semnatura presedintelui", a adaugat Ponta.

Premierul a declarat anterior ca introducerea accizei de 7 eurocenti ar putea fi din nou amanata, cu inca trei luni, dar numai pentru motorina, el afirmand ca aceasta varianta poate fi luata in calcul daca se dovedeste ca este viabila din punct de vedere economic.

La sfarsitul anului trecut, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant si dupa ce transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant, premierul Victor Ponta a anuntat ca negociaza cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul nu poate renunta la introducerea accizei de 7 eurocenti la carburanti deoarece bugetul deja aprobat nu poate fi redeschis si nici inchis fara aceasta taxa, afirma premierul Victor Ponta, care sustine ca acest punct de vedere i-a fost transmis si presedintelui Traian Basescu de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

El a adaugat ca este dreptul presedintelui sa decida daca, in aceste conditii, nu va semna din nou memorandumul cu FMI.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Joi, presedintele Traian Basescu a spus, la intalnirea cu delegatia FMI in Romania, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.

La randul sau, premierul Ponta a afirmat de mai multe ori ca, in mod normal, acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.

Guvernul discuta cu FMI despre bonificatii pentru plata in avans a impozitelor

Premierul Victor Ponta a confirmat ca Guvernul discuta cu Fondul Monetar International (FMI) despre introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor, altele decat cele locale, dar a precizat ca detalii in acest sens vor fi prezentate de catre ministrul Finantelor. "Este o discutie, dar domnul Chitoiu va spune exact", a spus Ponta.

Surse oficiale au declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor, altele decat cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar expertii FMI nu au agreat inca masura, nefiind convinsi de eficacitatea acesteia.

Partea romana incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate pentru finantarea deficitului bugetar, in lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat sursele.

Daca ar fi acceptate, bonificatiile ar putea fi de 10%, ca si in cazul platii in avans a taxelor locale. In prezent, pentru achitarea impozitelor locale in avans, pana la sfarsitul lunii martie, suma de plata este mai mica cu 10%.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, luni, la Guvern, cu delegatia comuna a Fondul Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. "Trebuie efectuate calcule legate de cat anume se cheltuieste cu dobanzile, mai exact de aratat ca ce se pierde din bonificatie este economisit la capitolul dobanzi. Expertii FMI nu au agreat insa masura pana la acest moment", au aratat sursele citate.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.