"Referitor la tinta de deficit, precizam ca, atat Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati în cadrul fiscal bugetar nr. 5/2017 precum si Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2017-2019 (...) estimeaza pentru anul 2017 un deficit bugetar (metodologie nationala) de -2,96% din PIB. Conform metodologiei ESA, deficitul este estimat la -2,98% din PIB, fara a depasi limita de 3% din PIB stabilita prin Tratatul de la Maastricht. Pentru anul 2017 soldul structural anual al administratiei publice este de -2,91% din PIB", a precizat Ministerul Finantelor.

Institutia mentioneaza ca, in intervalul 2017-2019, datoria publica a Romaniei se va mentine sub 40% din PIB.

La finalul lunii noiembrie 2016, datoria publica a Romaniei, calculata potrivit metodologiei Uniunii Europene, era de 282,4 miliarde lei, echivalent cu 37,9% din PIB, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

"Ministerul Finantelor Publice isi va continua demersurile pentru respectarea angajamentelor privind deficitul bugetar estimat pentru anul 2017 si va comunica permanent cu reprezentantii Comisiei Europene privind stadiul indeplinirii acestei tinte, urmand ca in caz de deviere sa se stabileasca masurile pentru corectarea caii de ajustare a deficitului bugetar", mai arata raspunsul trimis de minister catre News.ro.

Vineri dimineata, premierul Sorin Grindeanu s-a întalnit cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria.

Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro ca discutia vizeaza scrisoarea de la Comisia Europeana trimisa Guvernului in care se cer masuri pentru reducerea deficitului, estimat la 3,6%, dar si despre incasarile la buget.

In consecinta, Comisia cere ca Executivul de la Bucuresti sa anunte masuri clare pentru reducerea deficitului.

Potrivit surselor citate, aceasta ar fi prima discutie despre scrisoarea Comisiei Europene, acest subiect nefiind abordat pana acum de membrii Guvernului.

De asemenea, in cadrul intalnirii, se discuta si despre incasarile la buget, subiect generat de faptul ca executia bugetara pe luna ianuarie a starnit ingrijorari, au mai afirmat sursele citate. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, executia bugetara pe ianuarie s-a incheiat cu un excedent de 3 miliarde lei, mai mic decat in aceeasi perioada a lui 2016, cand a fost de 4,7 miliarde de lei.

Ministerul Finantelor a anuntat, totodata, ca incasarile din TVA au inregistrat o scadere fata de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura care s-a reflectat in incasarile incepand cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursarile de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 16,2 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 3,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, diminuandu-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere in PIB.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrivskis, si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, i-au trimis lui Viorel Stefan o scrisoare pe 22 februarie in care avertizeaza asupra riscului ca deficitul de 3% sa fie depasit, ajungand la 3,6% in 2017 si la 3,9% in 2018.

"Comisia Europeana a dat publicitatii, recent, Prognoza de Iarna care contine si proiectiile bugetare ale Romaniei. Comisia a remarcat cresterea abrupta fata de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% in 2016. Documentul estimeaza un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 si unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018. Pe aceste considerente, exista un risc clar, in baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 si 2018, de neindeplinire a criteriilor de deficit", se arata in scrisoarea publicata de cursdeguvernare.ro.

Romania a primit doar o scrisoare formala din partea comisarilor europeni Valdis Dombrovskis si Pierre Moscovici, in contextul publicarii de catre Comisia Europeana a rapoartelor privind situatia economica si sociala din statele membre, insa nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci o preocupare despre o eventuala depasire a tintei de deficit pentru anul 2017, a raspuns Ministerul Finantelor, care asigura ca se va incadra intr-un deficit de 3%.