Intr-un liceu dintr-o zona selecta a Bucurestiului masinile, telefoanele mobile, tocurile si, in general, ultimele noutati in materie de moda sunt expuse cu succes. Din banii parintilor, tinerii investesc lunar peste 1.000 de lei in imagine. De la profesorii lor spun insa ca nu au astfel de pretentii.

Neoficial, dascalii sunt adesea ironizati din cauza hainelor pe care le poarta. De exemplu, Teodora Simion este profesor titular de limba romana intr-un liceu din Ciugud si isi iubeste meseria. Salariul ei este de 1.100 de lei, iar banii abia daca ii ajung sa-si intretina familia si sa isi plateasca facturile. De haine, nici vorba. La clasa, vine intr-un singur costum pe care si l-a cumparat in 2008.

"Profesorul se imbraca si de la second-hand, pentru ca nu isi permite mai mult. Majoritatea se uita la felul in care esti imbracat. Anumiti elevi deja te catalogheaza: e imbracat bine sau nu, e imbracat de firma sau nu", spune Teodora Simion.

Pentru o tinuta decenta, adica sacou, fusta si pantofi, unui dascal i-ar trebui cateva sute de lei. Acesti banii i-ar putea primi daca trece o lege scrisa in sprijinul profesorilor de un parlamentar.

"Fara sa fie vina lor nu reusesc sa tina pasul cu tinerii, sunt foarte multi copii care sunt mult mai bine imbracati si de multe ori, din pacate, ajung sa faca glume pe seama profesorilor",
spune Mircea Giurgiu, initiatorul acestui proiect.

Parlamentarul ar vrea ca invatatorii si profesorii sa ia anual cate 2.000 de lei de la stat, strict pentru imbracaminte.