Raiffeisen deţine 8,97 miliarde de euro, sau aproximativ 6% din activele sale în România, potrivit Agerpres.

"Va trebui să reevaluăm România", a anunţat Johann Strobl în raportul anual al RBI.

Potrivit reprezentanţilor RBI, impactul noii taxe încă nu poate fi determinat.

Autorităţile de la Bucureşti au adoptat, în decembrie 2018, Ordonanţa 114 care prevede taxarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%.

Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria, consideră analiştii.

"Ne aşteptăm acum ca noile planuri de afaceri să fie revizuite în România. Reacţiile cu privire la preţul acţiunilor nu sunt ciudate dacă ţinem cont de modul cum vor fi afectate veniturile şi câştigurile pe care taxa pe active le va provoca", a declarat recent Jonathan Tyce, analist bancar la Bloomberg Intelligence.

În România, Raiffeisen Bank este o bancă universală care deserveşte aproximativ două milioane de clienţi persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 5.600 de companii. Reţeaua băncii în România numără 451 de unităţi, peste 1.000 de ATM-uri, aproximativ 19.000 de EPOS-uri şi 189 de MFM (automate multifuncţionale).

Comisia Europeană a avertizat, în raportul de ţară referitor la România, publicat la sfârșitul lunii februarie, că sistemul bancar din România va avea de suferit din cauza recent introdusei ''taxe pe lăcomie'', care va afecta semnificativ solvabilitatea şi profitabilitatea băncilor şi va înrăutăţi situaţia acelora mai slabe.

Taxa este extrem de pro-ciclică şi ridică temeri legate de calibrare, deoarece inhibă mecanismul de stabilire a preţului în sectorul bancar. Pe baza analizelor preliminare, taxa va pune probabil la grea încercare stabilitatea financiară, afectând semnificativ solvabilitatea şi profitabilitatea băncilor şi va înrăutăţi şi mai mult situaţia băncilor mai slabe, apreciază CE.

Impactul asupra profitabilităţii sectorului bancar pare să fie mult mai ridicat decât în alte state din UE care au introdus astfel de taxe în trecut. Mai mult, taxa va afecta probabil şi creditarea, va reduce flexibilitatea politicii monetare şi va limita mecanismul său de transmisie. Gradul de intermediere financiară în România este în prezent la cel mai scăzut nivel din UE, avertizează CE.

Raiffeisen Bank a încheiat anul 2018 cu un profit în creștere cu 79%

Raiffeisen Bank România a încheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei, echivalentul a 189 milioane de euro, cu 79% mai mult decât în 2017, când a înregistrat un profit net de 491 milioane de lei, conform unui comunicat al băncii.

Activele băncii au crescut cu 11%, până la 40,04 miliarde de lei. Creditele acordate clienţilor s-au majorat cu 19%, până la 26,73 de miliarde lei în 2018, iar depozitele clienţilor au avansat anul trecut cu 11%, atingând valoarea de 33,09 miliarde de lei.

Veniturile băncii au ajuns la finalul anului trecut la 2,522 de miliarde de lei, cu 23% mai mult faţă de 2017.

Potrivit documentului, evoluţia foarte bună a rezultatelor băncii se datorează creşterii cotei de piaţă pentru credite şi unui ritm susţinut şi echilibrat de creştere organică pe principalele segmente de clienţi şi produse. Banca menţionează că acestea sunt cele mai bune rezultate financiare înregistrate vreodată de Raiffeisen Bank în România.

La finalul anului 2018, volumul de credite nete acordate de bancă a crescut cu 20%: pentru companiile mari şi medii creşterea a fost de 23%, pentru IMM-uri de 13%, iar împrumuturile nete acordate persoanelor fizice au avansat cu 10%.

În acelaşi timp, costul riscului a scăzut la jumătate în 2018 faţă de 2017, pe fondul evoluţiei bune a economiei şi al îmbunătăţirii comportamentului de plată al clienţilor băncii. Rata creditelor neperformante a scăzut cu 2 puncte procentuale, până la 4,1%.

Taxele şi impozitele directe şi indirecte suportate de bancă în anul 2018 au fost în valoare totală de peste 476 milioane lei. Cheltuielile operaţionale au crescut anul trecut cu 6% faţă de 2017, până la 1,28 miliarde de lei, pe fondul creşterilor salariale, al presiunilor inflaţioniste, dar şi al investiţiilor importante în IT, digitalizare şi infrastructură.

Raiffeisen Bank a lansat în 2018 agenţiile 'fără cash' (37 de agenţii) şi a investit în noua generaţie de sucursale, primele unităţi fiind deja deschise în Bucureşti (AFI Mall) şi în Oradea (Lotus Mall). Din noiembrie 2018, Raiffeisen Bank este printre primele bănci din România care poate emite pe loc carduri pentru persoanele fizice. Banca îşi păstrează în continuare locul întâi pe piaţa cardurilor de credit din Romania, cu 500.000 de carduri active.

Raiffeisen Bank a înregistrat o creştere record a numărului de clienţi Premium, peste 16% faţă de 2017, şi ocupă prima poziţie în preferinţele clienţilor privind calitatea experienţei oferite prin bancherul personal şi beneficiile dedicate.

De asemenea, banca are unul dintre cele mai bune servicii de private banking din piaţă şi administrează active de peste 5 miliarde de lei pentru clienţii săi care apelează la servicii de consultanţă, instrumente financiare şi servicii conexe. În 2018 banca a continuat să îmbunătăţească calitatea serviciilor private banking oferite, prin investiţii în digitalizare şi în pregătirea specialiştilor săi.

În ceea ce priveşte numărul de clienţi în 2018, banca are în portofoliu peste 2 milioane de persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri şi 5.700 de companii mari şi medii. La sfârşitul anului 2018, banca avea 4.966 de angajaţi (5.190 de angajaţi în 2017), 419 unităţi (451 în 2017), peste 900 ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri şi 220 maşini multifuncţionale (MFM-uri).