In plus, orice client va putea sa-si converteasca creditul din euro in lei, de exemplu, gratuit, la cursul zilei. Pe de alta parte, daca aveti restante, recuperatorii nu va vor mai putea hartui cu telefoane la serviciu sau la vecini si nici sa va deranjeze dupa ora 8 seara.

Ca o curiozitate, aceasta e prima lege care va obliga bancile sa redacteze clar toate contractele de credit ipotecar in caractere Times New Roman, de 12 puncte.

Legea prevede clar ca bancile vor redacta toate contractele numai in Times New Roman. Este fontul ales de autoritatile de la Bruxelles, pentru ca este familiar si usor de citit de catre clienti.

In plus, de acum incolo, clientii vor primi si o Fisa Europeana de Informatii Standardizate - pe scurt FEIS. Acolo vor afla tot ce trebuie sa stie despre creditul lor. Marja de dobanda a bancii nu mai poate creste, si nici nu pot fi impuse noi comisioane pe durata creditului. Atentie, ratele vor putea totusi varia in functie de dobanda de referinta.

Bogdan Pandelica, seful ANPC: "Sunt situatii in care exista imposibilitatea consumatorilor de a-si indeplini obligatiile contractuale ca urmare a majorarii dobanzii cu cel putin doua puncte procentuale, atunci banca trebuie sa depuna toate diligentele ca sa transmita solutii pliate pe veniturile consumatorului"

Daca cel imprumutat are probleme, banca e obligata sa ii ofere solutii, dar si sa ii faca ratele mai mici sau chiar sa-i ofere o perioada de gratie, pana se reface financiar. Mai mult decat atat, banca va fi obligata sa-i lase pe clientii stramtorati sa-si vanda apartamentele, inainte de a-i executa silit.

Pentru asta, clientii vor avea la dispozitie o jumatate de an, timp in care banca va ridica ipoteca. Executarea va continua doar daca vanzarea nu are loc.

In plus, orice credit va putea fi convertit dintr-o moneda in alta, fara costuri suplimentare, dar la cursul BNR din acea zi. Nici recuperatorii nu scapa. Proiectul prevede ca: "recuperatorii nu mai pot cesiona contractele catre firme straine si nici sa foloseasca tehnici de hartuire, abuz sau intimidare la adresa consumatorului."

Bogdan Pandelica, seful ANPC: "Faptul ca ei nu mai pot fi contactati decat in anumite ore ale zilei, nu mai exista posibilitatea ca in momentul in care se discuta despre o creanta consumatorul sa fie contactat la serviciu sau la vecinii din scara blocului."

Modificarile transpun in legislatia romaneasca Directiva Europeana 17 din 2014 si intra in vigoare la 10 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.