In aceste case marete, cu doua - trei etaje, pazite de porti impunatoare si cu masini de zeci de mii de euro prin curti, traiesc multi rromi din Targu-Jiu care primeau ajutoare de la stat.

De cand au aflat ca vor ramane fara aceste bani, pentru ca au avere, toti se vaita ca sunt saraci.

"Nu avem nici haine de blana, nici ghiuluri, nici lemne, degeaba avem case. Casele le-am facut cand a murit Ceausescu", se plange Rada Stanca. "Uite ce am pe mine, un flanel. Uite nici la gat nu mai avem ghiuluri", spune ea.

Probabil ca aceleasi raspunsuri le vor primi si functionarii care ar trebui trimisi de primarii sa faca anchetele sociale in vederea prelungirii venitului minim garantat, alocatiei de sustinere a familiei si indemnizatiei de crestere a copilului.

Si asta pentru ca statul a hotarat ca si cei care au obiecte de arta, bijuterii din aur de peste 100 de grame, blanuri, obiecte din cristal si portelan sa nu mai beneficieze de ajutoare.

"Incercam sa excludam acele persoane care veneau sa-si ridice ajutorul cu Mercedesul, care veneau sa primeasca indemnizatii sau alocatii si purtau salbe la gat", explica Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii.

In aceasta vanatoare ar putea cadea insa nevinovati si cei care au niste bijuterii de familie mostenite. Tocmai de aceea, rolul cel mai dificil il au primariile care ar trebui sa gestioneze anchetele sociale, dar n-au oameni suficienti.

"Nu avem oameni destui sa facem controale. In plus, n-avem autoritate sa intram in casa fiecarui om si sa controlam sifonierele. Si nici nu putem sti daca tablourile sunt autentice",
afirma Marius Pascu, director al Asistentei Sociale in sectorul 4.

Asadar se va merge mult pe incredere si pe declaratii pe propria raspundere. In aceste conditii, multi isi pot ascunde bunurile de valoare.

Legea ii va lasa fara ajutoare sociale si pe cei care detin mai mult de o locuinta sau un teren. La fel patesc si cei care au motocicleta, autoturism sau salupa, dar si utilaje agricole, animale sau pasari prin batatura sau camere video si copiatoare prin case.