Guvernul prognozeaza un deficit bugetar de 2,98% din PIB pana la finele anului, iar Comisia Europeana recomanda tarilor membre sa tina deficitul sub 3%, pentru a evita declansarea procedurii de deficit excesiv.

In raportul de primavara, Comisia Europeana a avertizat Romania asupra adancirii deficitului bugetar in 2017, chiar daca va inregistra o crestere economica solida.

Astfel, potrivit CE, economia Romaniei va creste cu 4,3% in 2017, sustinuta de relaxarea fiscala si cresterile salariale, insa deficitul bugetar va continua sa creasca, la 3,5% din PIB, din cauza reducerilor de taxe si a cheltuielilor publice ridicate. Totodata, legea salarizarii unitare genereaza riscuri semnificative pentru estimarile fiscale, considera Executivului UE.

In zona euro, deficitul public a scazut in primul trimestru al acestui an la cel mai redus nivel din ultimii aproape 10 ani, ca urmare a cresterii surplusului bugetar din Germania, care a compensat adancirea deficitului in Franta.

Datele confirma imbunatatirea finantelor publice din zona euro, chiar daca datorita publica a crescut in primul trimestru, din cauza datoriei guvernamentale din Italia, a doua ca marime din uniunea monetara.

Eurostat a anuntat ca deficitul bugetar din zona euro a scazut la 0,9% din PIB in primele trei luni ale anului, cel mai redus nivel atins dupa ultimul trimestru din 2007, de la 1,1% in trimestrul precedent, confirmand o tendinta descendenta pe termen lung.

In Germania, excedentul bugetar a crescut la 1,5% din PIB in primul trimestru, de la 1,4% in trimestrul patru al anului 2016 si 0,7% in cel de-al treilea.

Cresterea surplusului in Germania a avut loc in pofida apelurilor facute de alte state din zona euro si de institutii europene, de crestere a cheltuielilor si a salariilor pentru a contribui la redresarea din zona euro.

Franta, a doua mare economie din zona euro, a inregistrat in schimb o adancire a deficitului bugetar in primul trimestru la 3,3% din PIB, de la 3,2% in trimestrul anterior. Indicatorul a fost peste limita de 3% din PIB acceptata de Comisia Europeana, dar presedintele Emmanuel Macron si guvernul sau si-au reiterat angajamentul de a-l readuce in acest an la nivelul acceptat.

Datoria publica la nivelul zonei euro a crescut in schimb la 89,5% din PIB in primul trimestru, de la 89,2% in ultimul trimestru al anului trecut, fiind peste limita de 60% prevazuta in legislatia europeana.

Cresterea a fost alimentata partial de expansiunea datoriei publice a Italiei, a treia mare economie din zona euro. Datoria Italiei, deja cea mai ridicata din zona euro, a urcat la 134,7% din PIB in primul trimestru, de la 132,6% in ultimele trei luni din 2016.

In Grecia, care are cea mai ridicata datorie publica din zona euro, a consemnat o scadere a acesteia la 176,2%, de la 179% in trimestrul patru al anului trecut.

Datele Eurostat pot fi consultate aici.