"Politica fiscala poate sa influenteze cresterea economica. Politicile trebuie sa functioneze contra-ciclic. Trebuie sa existe un echilibru. Nu vom reusi sa evitam ciclurile economice, pentru ca acestea exista, dar putem reduce amplitudinea lor. Sa nu ne bucuram ca avem cresterea cea mai mare din Europa, pentru ca s-ar putea sa avem si cea mai mare scadere din Europa. Trebuie sa crestem cat ne permitem, sustenabil. (...) Dupa o crestere accelerata, urmeaza o stopare si o scadere brusca. In momentul in care apar cresteri peste masura, trebuie adoptate politici contraciclice, costul finantarii trebuie ridicat pentru stoparea cresterii. Noi avem tendinta sa actionam pro-ciclic. Cand totul merge bine, ne relaxam si dam tot mai mult. Cand vine criza, luam decizii prea restrictive", a explicat economistul Garanti Bank, potrivit Agerpres. 

In opinia sa, economia Romaniei ar putea creste chiar cu peste 4% in acest an, insa optimismul in aceasta privinta este discutabil, daca estimarile se bazeaza doar pe cresterea de 4,3% din T1, avand in vedere ca si in 2014, in primele trei luni s-a inregistrat o crestere economica de 4,1%, iar la finalul anului avansul a fost de doar 2,8%. 

Creditarea, rol de catalizator in aceasta crestere

"Cresterea este clara, iar in aceasta crestere creditarea are rol de catalizator. Finantarea este accelerator, dar nu scop in sine. Trebuie sa fim atenti unde si cum se finanteaza. Vedem in prezent consecintele cresterii peste masura din perioada dinaintea crizei", a explicat Rozalia Pal. 

Este nevoie de echilibru, iar creditele trebuie directionate spre investitii, cercetare, avans tehnologic, ceea ce presupune existenta unor proiecte bune care au nevoie de finantare, a adaugat ea. In plus, a explicat ca doar prin cresterea productivitatii se pot obtine salarii mai mari, o crestere a nivelului de trai si, implicit, recuperarea decalajului de dezvoltare fata de tarile din Europa.

Efstathious, ICBC Standard Bank London:  Romania are potentialul de a continua cresterea PIB cu 3 si 4% pe an. Pentru unele industrii va deveni urmatorarea Polonie

Romania are potentialul de a continua cresterea PIB cu 3 - 4% pe an. Pentru anumite industrii, Romania ar putea deveni urmatoarea Polonie, a declarat miercuri Demetrios Efstathious, seful pentru strategie pentru zona Europei Centrale si de Est, Orientul Mijlociu si Africa, in cadrul ICBC Standard Bank London. 

"Toate dezechilibrele macroeconomice din trecut au fost corectate", a spus Demetrios Efstathious.

Implicarea foarte ridicata a bancilor grecesti in sectorul bancar in Romania ar putea genera unele provocari

Intr-o analiza la nivel regional a Romaniei, Serbiei, Croatiei si Bulgariei, el a aratat ca economiile acestor tari sunt diferite, dar au si unele puncte comune cum ar fi implicarea foarte ridicata a bancilor grecesti in sectorul bancar, la nivel regional, in special in Romania, Bulgaria si Serbia, care "ar putea genera unele provocari", in cazul in care Grecia iese din zona euro si intra in incapacitate de plata. 

"Sectorul bancar la nivel de regiune este unul vital, in special pentru domeniul imobiliar, dar poate sa creeze probleme la nivel de tara. Daca bancile au probleme si tara poate avea probleme serioase. Prima sursa de vulnerabilitate este cresterea monedei euro sau dolarului", a mai spus Demetrios Efstathious. 

In ceea ce priveste Romania, reprezentantul ICBC Standard Bank London a subliniat ca "exista o absorbtie de fonduri europene", iar in viitor am putea vedea o crestere a acestei absorbtii. 

"Inflatia este foarte scazuta, avem un nivel de indatorare al sectorului privat care este cel mai scazut din regiune, 15% din PIB pentru sectorul rezidential si 15% pentru datoriile corporative. Romania este o tara cu un potential extraordinar pe termen mediu si lung", a mai spus Demetrios Efstathious.

Eurostat: Romania si Cehia, cea mai mare crestere economica din UE in T1 2015. Avans de 4,2% fata de anul trecut

Oprescu, Alpha Bank: Romania nu poate avea o crestere economica sustenabila pe termen lung daca nu avem si un anumit nivel de inflatiei in interiorul economiei

Romania are nevoie de un anumit nivel al inflatiei pentru a se reinscrie in cursa convergentei reale si nu e bine sa ne ducem catre un nivel foarte scazut, a declarat luni Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

"Nu putem sa ne ducem si nu e bine sa ne ducem catre o inflatie foarte scazuta, in clipa de fata. Avem nevoie de un anumit nivel de inflatie pentru a putea sa ne reinscriem in cursa convergentei reale. Altfel, daca suntem in aceasta zona si nu mai avem pedala ca sa putem a accelera...Noi avem nevoie de o crestere economica de peste 4 puncte procentuale si undeva in zona de 5 puncte procentuale ar fi foarte bine", a afirmat presedintele executiv Alpha Bank. 

Potrivit sursei citate, politica monetara a Bancii Nationale induce in momentul de fata un nivel scazut al dobanzilor bancare, iar dobanda medie pentru urmatoare perioada este de asteptat sa ramana "in zona pe care o avem astazi". 

Presedintele executiv al Alpha Bank considera ca Romania nu poate avea o crestere economica sustenabila pe termen lung "daca nu avem si un anumit nivel de inflatie in interiorul economiei"

Care au fost motoarele economiei. Prostitutia, drogurile, contrabanda cu alcool si tutun au contribuit cu 0,3%

Sobolewski, BVB:  Romania trebuie sa importe, nu sa exporte capital, iar procesul de privatizare a economiei trebuie sa continue

Economistul sef al BNR: Pentru intrarea in zona euro sau cresterea economica de 5% e nevoie de aceleasi masuri. Problema in Romania o prezinta cresterea PIB potentiala