Trezoreria a primit oferte de 1,22 miliarde de lei de la banci in cadrul licitatiei, prin care avea planificat sa imprumute suma de 500 de milioane de lei.

Randamentul mediu s-a situat la 3,83%, in scadere de la 3,93% la sfarsitul lunii octombrie, cand statul a redeschis tot aceasta emisiune de obligatiuni pentru a atrage 593,8 milioane de lei.

Emisiunea a fost lansata la sfarsitul lunii iulie, iar pana in prezent, MFP a imprumutat prin acest instrument 2,42 miliarde de lei.

Ministerul va redeschide marti emisiunea de obligatiuni printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia vor fi acceptate numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 75 de milioane de lei.

Trezoreria a anuntat ca vrea sa imprumute in luna noiembrie 3,645 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie cu maturitatea de 12 luni si de obligatiuni cu scadenta la trei, cinci, sapte, zece si 15 ani.

Statul vrea sa atraga 3,3 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni in cadrul licitatiilor de referinta, unde costurile de imprumut sunt stabilite in functie de cererea din partea cumparatorilor, si 345 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, in cadrul carora sunt imprumutate sume mai mici prin vanzarea de titluri in conditiile stabilite la licitatia principala.

Trezoreria a atras in luna octombrie de pe piata interna 4,085 miliarde de lei, din care 3,794 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, iar restul prin sesiuni suplimentare.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 34,316 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv suma incasata prin licitatia de luni.

La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.