În primele nouă luni ale anului trecut, deficitul contului curent a fost de 4,779 miliarde euro, arată datele BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României.

În primele nouă luni, deficitul comercial a avansat cu 11,8%, până la 9,95 miliarde euro, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în primele nouă luni, un deficit de 9,776 miliarde euro, în creştere cu 1,492 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 4,460 miliarde euro în primele nouă luni, mai redus cu 124 milioane euro decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,517 miliarde euro (comparativ cu 3,731 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului trecut), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 3,152 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 365 milioane euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanţei comerciale.