Scaderi ale costurilor cu forta de munca au fost raportate in Cipru, cu 6,9%, Croatia, cu 1,7%, Irlanda, cu 0,2%, si Italia, cu 0,1%.  In zona euro, costurile au urcat cu 1,6% in primul trimestru, transmite Mediafax.

Romania a consemnat in primele trei luni un avans de 2,4% al costurilor cu forta de munca in sectorul non-business al economiei, format din administratia publica, institutii de aparare, servicii de protectie sociala, educatie, sanatate, arta si altele. 

In sectorul business din Romania, avansul a fost de 6,2%. 

Costurile totale cu forta de munca acopera costurile salariale si nesalariale, fara subventii, cheltuieile pentru instruire profesionala, recrutare, haine de serviciu si altele. 

Eurostat defineste prin cheltuieli salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, platile pentru concedii si catre planurile de economisire ale angajatilor, precum si platile in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele. 

Costurile nesalariale includ contributiile sociale platite de angajatori, taxele de angajare considerate costuri cu forta de munca, excluzand subventiile care au ca scop acoperirea integrala sau partiala a costurilor cu remuneratia directa a angajatului.