"Daca ne uitam la perioada dinainte de T (anul de maxim in ceea ce priveste nivelul creditelor neperformante -n.r.), Romania a avut o crestere mai rapida si mai mare mare decat media celorlalte tari (afectate de criza financiara si luate in calcul de FMI la realizarea comparatiei-n.r.). Romania a avut 22% fata de 12% media", a explicat Baqir in cadrul unei conferinte cu privire la situatia creditelor neperformante, potrivit Agerpres.

Pe de alta parte, reprezentantul FMI mentioneaza faptul ca, odata atins varful in ceea ce priveste creditele neperformante, Romania a avut o reducere mai rapida a acestora decat in celelalte tari cu un nivel ridicat al neperformantelor.

Cu toate acestea, "in ciuda scaderii rapide, rata neperformantelor in Romania continua sa fie ridicata, respectiv este la nivelul care, in alte tari, a reprezentat maximul. Cu alte cuvinte, s-a inregistrat un progres pana in prezent, dar mai este mult de munca", a subliniat oficialul FMI.

In plus, el a mai spus ca, in alte tari, in medie, creditele neperformante au coborat la nivelul pre-criza in 5 - 6 ani dupa ce au atins varful. "Sper sa pot sa arat peste doi ani acelasi grafic din care sa reiasa ca linia albastra (creditele neperformante in Romania-n.r.) a coborat mai rapid decat linia rosie (media celorlalte tari-n.r.) ceea ce ar insemna ca mai sunt doi ani in care Romania, daca vrea sa fie mai buna decat celelalte tari, poate sa coboare rata creditelor neperformante sub media celorlalte tari", a explicat Reza Baqir.

Pe de alta parte, directorul general adjunct al DG ECFIN din Comisia Europeana, Servaas Deroose, a declarat ca experienta Romaniei in materie de reducere a creditelor neperformante reprezinta o lectie de invatat. "Exemplul Romaniei este graitor, unde NPL-urile au crescut, dar dupa aceea Romania a reusit sa-si reduca activele cu probleme. Aceasta experienta este o lectie de invatat", a spus Deroose.

Acesta a subliniat faptul ca, in Romania, creditele neperformante s-au concentrat la firme, un sfert fiind la corporatii si 54% la IMM-uri. Insa progresul in rezolvarea problemelor cu creditele neperformante inseamna si scoaterea din piata a companiilor neviabile.

Reprezentantul CE a mai afirmat ca, in zona euro, rata creditelor neperformante este de 6%, ceea ce inseamna aproximativ un trilion de euro, adica 9% din PIB. "Este o problema care trebuie rezolvata rapid", a mai explicat Deroose.

In Romania, conform datelor BNR, rata creditelor neperformante, calculata pe baza definitiei Autoritatii Bancare Europene, a scazut de la 21,5% in septembrie 2014 la 13,5% in martie 2016.