"I-am confirmat domnului prim-ministru ca suntem gata (...) sa incepem sa lucram la deschiderea unei filiale a Fondului de Garantare si Creditare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania, deci care sa-si deschida o filiala in Republica Moldova, pentru a finanta proiectele IMM-urilor. (...) Suntem pregatiti sa studiem inclusiv aceasta creare a unui fond de garantare pentru investitii si nu doar investitii romanesti, ci si joint venture intre companii romanesti si companii din Republica Moldova pentru a investi in Republica Moldova", a spus Dacian Ciolos, citat de Agerpres.

Ciolos a sustinut ca este importanta stimularea investitiilor romanesti in Republica Moldova.

"Republica Moldova are acest acord de asociere cu Uniunea Europeana, care include si un acord de liber schimb, deci exista perspective pentru o prezenta mai intensa a Republicii Moldova pe piata romaneasca, deci si pe piata europeana. Romania este principalul partener comercial al Republicii Moldova si cred ca avem ingredientele necesare, in masura in care reformele continua in Republica Moldova pentru a imbunatati mediul de afaceri, sa incurajam si investitori romani, atat companii de stat puternice, care sunt pe cale de a deveni actori regionali in Uniunea Europeana, cat si investitori privati. Si aici exista deja acorduri, protocoale de cooperare intre Transgaz si partenerul moldovean, intre Transelectrica din Romania si partenerul moldovean", a amintit Ciolos.

El a precizat ca aceste companii sunt pregatite sa studieze inclusiv posibilitatea de a investi in Republica Moldova. "Si aceste interconectari la care lucram impreuna sa poata sa-si gaseasca mai usor nu numai surse de finantare pentru a le realiza, pentru a continua constructia gazoductului Iasi-Ungheni, sa-l ducem pana la Chisinau, dar sa si putem transporta gaz apoi. Deci Transgazul este gata sa investeasca in masura in care exista o abordare constructiva si din partea Republicii Moldova si la fel Transelectrica. (...) Lucram si la interconectari in domeniul transportului energiei electrice", a informat Ciolos.

Potrivit premierului, exista si o banca importanta din Romania care este gata sa investeasca in Republica Moldova.